Je baby leren kennen

Meestal vertrekt je kraamverzorgende na acht dagen. In die tijd heb je al heel wat over je baby geleerd. Met de kraamzorg van Naviva leer je bijvoorbeeld wat de verschillende soorten huiltjes van je kindje betekenen: honger of moe. Dunstan Babytaal noemen ze dat. Zo weet je beter hoe je je kleintje het best kan troosten. Heel handig voor de eerste periode alleen met je kindje! Probeer ook na je kraamweek goed op de soorten huiltjes van je kindje te letten en te achterhalen wat je baby je duidelijk wil maken. Let verder goed op de honger- en slaapsignalen van je kindje. Je kraamverzorgende heeft je hier vast al iets over verteld. Wrijft je kleintje in zijn oogjes, kijkt hij weg of gaapt hij? Dan is het tijd om te slapen. Smakt hij of gaan de vingers steeds richting mondje? Dan heeft hij waarschijnlijk honger. Hoe beter jij je baby en zijn manier van communiceren begrijpt, hoe makkelijker het wordt.

Hechting

Je kindje leert jou intussen ook kennen. Al tijdens de zwangerschap zoekt de kleine contact met je, bijvoorbeeld door op jouw stem, of die van je partner, te reageren. Na de geboorte blijft hij jou opzoeken. Jij bent zijn anker. Zijn basis. Je kindje is dan ook het liefst dichtbij je. Dat is vertrouwd en veilig. Door je kindje dichtbij je te houden en veel huid-op-huidcontact te maken, vergroot je de kans op een goede hechting. Houd hem lekker tegen je aan en praat veel tegen hem, bijvoorbeeld over wat jullie gaat doen of wat er allemaal te zien is. Je baby luistert namelijk heel graag naar jouw stem en voelt zich zo steeds meer vertrouwd. Een goede hechting zal later zorgen dat je kindje meer zelfvertrouwen heeft en beter met stress kan omgaan. Verwennen kun je je kindje nu nog niet. Geef lekker toe aan knuffelsessies. Je kleintje krijgt er geen genoeg van.

Voor jezelf zorgen

In de kraamweek ben je lekker verwend met fruithapjes en misschien wel ontbijt op bed. Ook na het vertrek van de kraamverzorgende is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet en drink voldoende, neem je rust en ga regelmatig even naar buiten. Ook je kindje vindt het heerlijk in de wandelwagen of draagdoek. Probeer verder om niet teveel te willen doen. Het zorgen voor jezelf en je kindje is in het begin al zwaar genoeg. Je bent echt niet de eerste die aan het einde van de dag denkt: ik had de was nog willen doen, willen stofzuigen, boodschappen doen, strijken, even de stad in willen gaan etc. Bedenk je dan dat het allemaal snel genoeg verandert. Probeer te genieten van dat kleine wezentje dat jouw zorg en liefde nodig heeft. En voel je niet schuldig als het je allemaal even te veel wordt en je je onzeker of zelfs verdrietig voelt. Je hormonen draaien overuren, je bent nog aan het herstellen van de bevalling en er is heel wat veranderd in je leven. Het is logisch dat je daar even aan moet wennen.

Kraamvisite

De eerste weken na de geboorte zal je regelmatig kraamvisite over de vloer krijgen. Dat kan zwaarder zijn nadat de kraamzorg weg is, omdat je dan minder of geen hulp hebt bij de ontvangst. Voel je niet bezwaard om je gasten om hulp te vragen. De meeste mensen vinden het helemaal niet erg om zelf even koffie te zetten of een beschuit met muisjes (of een andere lekkere kraamtraktatie) te smeren. Als nieuwe moeder mag je jezelf best een beetje ontzien. En voel je ook totaal niet verplicht om je baby door iedereen vast te laten houden of je baby wakker te maken als er bezoek komt. Lekker laten slapen dus die kleine.

Vraag om hulp

Waarschijnlijk ben je na de kraamweek voldoende voorbereid op de eerste tijd alleen met je baby. Mocht je toch tegen problemen aanlopen, weet dan dat je niet de enige bent. Je mag altijd hulp vragen. Dat kan heel lokaal, bij familie of vrienden. Maar ook het consultatiebureau, de Lactatiekundigen en je huisarts staan voor je klaar. Het belangrijkste is om goed naar jezelf te luisteren en niet te lang met twijfels rond te lopen.
Heb je even een moment voor jezelf nodig? Vraag dan aan de opa, oma of tante van je baby of zij eens een ochtendje willen oppassen. Zij staan vast te springen om wat quality time met je kindje door te brengen en dat geeft jou even tijd om bij te komen. Om hulp vragen en even wat voor jezelf doen is helemaal niet erg, maar juist goed – ook voor jouw herstel!