Hoe heb je de opleiding ervaren?
”Ik heb de opleiding als heel goed ervaren. Ik kreeg de juiste begeleiding en trainingen waar ik veel aan heb gehad. Ik kon de opleiding versneld doen, omdat ik een achtergrond heb als verzorgende IG, en het was goed te combineren met mijn drie kinderen. Naviva heeft mij hier heel goed bij geholpen en de ruimte gegeven om werk en studie goed te kunnen combineren.”
Waarom wil je kraamverzorgende worden?
“Ik heb altijd de wens gehad om kraamverzorgende te worden, al van jongs af aan. Ik ben altijd gek geweest op baby’s en kinderen. Na mijn laatste bevalling heeft mijn kraamverzorgende mij verteld over de opleidingen van Naviva. Dit sprak mij enorm aan en ik heb me toen direct ingeschreven.”
Wat maakt kraamverzorgende zijn bijzonder?
“Het vak kraamzorg is bijzonder, omdat je in een hele intense week bij de ouders bent. Een week waarin er voor ouders heel veel gebeurt. Het is heel bijzonder om daar deel van uit te maken en hen op weg te helpen naar een mooie toekomst met hun kindjes.”
Hoe voel je je wanneer je een gezin kunt ondersteunen tijdens een van de meest intieme en kwetsbare periodes uit hun leven?
“Het voelt enorm goed om ouders te kunnen ondersteunen in deze week! Het geeft mij ontzettend veel energie als ik zie dat het kindje het goed doet, ouders weer zie opvrolijken en zelfverzekerder zie worden met hun baby.”
Hoe vond je het om voor de eerste keer mee te gaan naar een gezin?
Ik vond het de eerste keer best spannend om mee te gaan. Ik had wel gezonde spanning en ik ging met een begeleider mee die ik gelukkig al kende, dus ik had haar van tevoren al even aangegeven dat ik best zenuwachtig was en gevraagd waar ik vooral wel en niet op moest letten. Maar toen ik er eenmaal was, ging het eigenlijk heel vanzelf. Naviva bereid je goed voor en staat altijd voor je klaar als je ze nodig hebt.”
Welke handelingen voer je uit in een gezin?
“Je houdt altijd het welzijn en de gezondheid van moeder en kind in de gaten. Bij de moeder tellen we de pols, meten we de temperatuur, controleren we de borsten op eventuele stuwing en kijken we of de baarmoeder mooi zakt. Bij de baby controleren we ook de temperatuur, wegen we de baby elke dag, controleren we de ademhaling, de huidskleur, en kijken we naar de spierspanning.”
Wat leer je tijdens de theoretische lessen?
“Op school leer je echt de theorie en achtergrondinformatie. Complicaties, wat normaal is en wat niet normaal is voor moeder en kind. In de praktijk leer je echt het kind in een badje doen en dat soort handelingen, maar op school leer je echt wat de juiste temperatuur is, wat je moet doen als de baby geel ziet, hoe dit komt en wat je eraan kunt doen. Echt het herkennen en signaleren van afwijkende situaties.”
Welke eigenschappen heb je nodig als kraamverzorgende?
“Ik denk dat het belangrijk is dat je sociaal bent, want je komt in veel verschillende soorten gezinnen en culturen. Je moet geduldig kunnen zijn, vooral als er meerdere kindjes in een gezin zijn of als ouders zelf onzeker zijn. En ik denk dat je wel heel veel affiniteit moet hebben met baby’s en kinderen.”