Wat voor verzekering heb je nodig als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamweek maak je extra zorgkosten. Gelukkig wordt in Nederland verloskundige zorg en (basis) kraamzorg vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat niet ten koste van je eigen risico. Wel zijn er een aantal andere kosten waarvoor je kan komen te staan die niet door de basisverzekering worden gedekt. Daarvoor moet je een eigen risico of eigen bijdrage betalen. Een aanvullende verzekering kan deze kosten vergoeden. Niet elke aanvullende zorgverzekering vergoed dezelfde kosten. Daarom is het goed om je zorgverzekering op tijd te checken.

Vergoeding verloskundige zorg

Tijdens je zwangerschap bezoek je regelmatig de verloskundige. De zorg van de verloskundige zit in het basispakket van je zorgverzekering. Hiervoor betaal je dus geen eigen risico. De afspraken die je bij je verloskundige hebt en de hulp van de verloskundige tijdens de bevalling worden dus vergoed. Weten met welke verloskundige praktijken wij samen werken? Bekijk hier het overzicht.

Vergoeding van echo's

Tijdens je zwangerschap kan je verschillende echo’s laten maken. Een aantal van deze echo’s worden vergoed en voor andere moet je een eigen bijdrage betalen.
Echo’s die vergoed worden zijn:

  • De 12-weken echo (termijnecho)
  • De 13-wekenecho
  • De 20-wekenecho
  • Overige echo’s met een medische indicatie

Echo’s die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering zijn: vitaliteitsecho’s zonder medische indicatie, pretecho’s en de geslachtsbepaling. Voor deze echo’s kun je je niet aanvullend laten verzekeren en betaal je een eigen bijdrage.

Worden prenatale screenings vergoed?

Prenatale screenings bevatten een aantal onderzoeken die worden uitgevoerd om naar de gezondheid van je ongeboren kindje te kijken. Onderzoeken die hieronder vallen zijn: de 20-weken echo en de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT). De 20-wekenecho wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf april 2023 wordt ook de NIPT vanuit de basisverzekering gedekt. De combinatietest wordt niet meer aangeboden omdat het NIPT onderzoek dezelfde dingen onderzoekt, maar betrouwbaarder is dan de combinatie test. Lees er hier meer over.

Wat wordt er vergoed bij de bevalling?

Wanneer je in het ziekenhuis bevalt vanwege een medische oorzaak wordt dit volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder een medische indicatie, dan betaal je hiervoor een eigen bijdrage. Hoe hoog deze eigen bijdrage is, verschilt per ziekenhuis Je aanvullende verzekering kan deze eigen bijdrage vergoeden. Een thuisbevalling wordt ook vanuit de basisverzekering vergoed.

Kraamzorg

In Nederland valt kraamzorg onder noodzakelijke zorg. Hierdoor worden de kosten van kraamzorg vanuit de basisverzekering gedekt. Naviva heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Je betaalt voor kraamzorg een eigen bijdrage per uur. Bekijk hier de actuele bedragen. Je kan je voor deze eigen bijdrage (deels) aanvullend verzekeren. Voor meer informatie over deze vergoeding, raden we je aan contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Wordt een zwangerschapscursus vergoed?

Een zwangerschapscursus (zoals bijvoorbeeld een bevalcursus) wordt niet vergoed door je basisverzekering. Je kan je hiervoor aanvullend laten verzekeren. We raden je aan om hiervoor contact op te nemen met je zorgverzekeraar, zij kunnen je hier mee over vertellen.

Wissel je tijdens je inschrijving van zorgverzekeraar dan hoef je ons dit niet door te geven, wij ontvangen deze wijziging automatisch.