Geboorteplan en kraamplan

Steeds meer verloskundigen en gynaecologen werken met het geboorteplan. Een document waarin je vastlegt wat voor jou belangrijk is tijdens de bevalling. In het geboorteplan beschrijf je van tevoren wat je van je bevalling verwacht en welke wensen je hebt. Vaak doe je dat samen met je partner en in overleg met je verloskundige of gynaecoloog. Houd daarbij rekening dat geboortes zich niet laten plannen, het kan net anders gaan dan je dacht of gehoopt had.

Geboorteplan

Een geboorteplan is een beknopt document waarin jij je wensen rond de bevalling vastlegt. Van tevoren denk je daarom al goed na over een aantal praktische zaken. Je neemt alvast beslissingen waar je tijdens je bevalling waarschijnlijk niet over na wilt of kunt denken. Wie zijn bij je bevalling aanwezig? In welke sfeer wil je bevallen? Heb je een voorkeurshouding? Hoe wil je aangesproken worden? Wil je pijnbestrijding? Ga je borstvoeding geven? Wie maakt de foto’s? Heb je specifieke medische wensen of zijn er bijzonderheden in je zwangerschap? Je kunt het allemaal in je geboorteplan zetten. Besef wel dat het geboorteplan slechts een ‘plan’ is en wees bereid om van je plan af te stappen als dit medisch noodzakelijk is of beter voor je is.

In sommige regio’s is het geboorteplan een standaard document of vragenlijst. In andere regio’s stel je zelf een plan op. Informeer bij je verloskundige of gynaecoloog naar de mogelijkheden. Ben je alvast benieuwd? Neem dan een kijkje hier.

Kraamplan

Voor sommigen nog een vrij nieuw begrip, voor anderen al vrij gewoon. Om je voor te bereiden op je kraamweek kan het handig zijn om een kraamplan te maken. Hierin kun je onder andere aangeven wat voor jou belangrijk en minder belangrijk is in je kraamweek. Iedereen is immers anders. Je kraamplan kan dienen als praatstuk tijdens een intakegesprek. Je kraamverzorgende kan bij aanvang van de zorg je plan gebruiken om haar werk zo goed mogelijk op jullie wensen af te stemmen. Onderwerpen die je in het kraamplan mee zou kunnen nemen:

  • Borst- of flesvoedings voorkeur: waarom heb je waarvoor gekozen en welk belang hecht je hieraan?
  • Rusttijden: wil je deze vastleggen of ben je hierin flexibel?
  • Kraamvisite (ontvangen): Hoeveel? Hoe vaak en vooral hoelang. Wil je een teken afspreken met je kraamverzorgende wanneer ze je kraambezoek vriendelijk verzoekt te gaan? Maak het bespreekbaar.
  • Wat zijn of worden jullie huisregels?
  • Verzorging van eventuele oudere kinderen: wat vind je belangrijk en heb je specifieke wensen?
  • Eventuele allergieën of medicatie gebruik (ook van de overige familieleden): in een tijd waarin je zelf misschien niet op je scherpst bent kan het fijn zijn dit even vast te leggen. Dan kan je kraamverzorgende je hierin ondersteunen.
  • Huisdieren: welke huisdieren heb je en heb je wensen ten aanzien van de verzorging of omgang met huisdieren?
  • Eten en drinken: zijn jullie bijvoorbeeld gewent om tussen de middag warm te eten, kunnen we je ondersteunen bij de voorbereiding?
  • Veiligheid: woonomgeving (alarmsystemen e.d.), zijn er specifieke aandachtspunten?
  • Huishoudelijke verzorging: wat vind je erg belangrijk? Wat niet? En heb je specifieke voorkeuren?
  • Was: hoe scheidt je het, welke temperaturen, gebruik droger, strijken etc.
  • Bijzonderheden apparatuur: heb je een heel speciaal koffiezetapparaat, kan de droger tegelijk aan met de wasmachine etc.
  • Overige bijzonderheden: denk hierbij aan geloof, (natuurlijke) visie op kraamzorg etc.

Je kraamplan is een praatstuk om samen met de intaker en/of kraamverzorgende te bespreken en bij te stellen waar nodig.