Hielprik en gehoorscreening

In de kraamtijd worden bij je kindje twee onderzoeken afgenomen, beide overigens op vrijwillige basis en kosteloos uitgevoerd. Met de hielprik wordt bloed afgenomen dat vervolgens wordt getest op een aantal ernstige, maar zeldzame aandoeningen. Met de gehoorscreening wordt het gehoor van je baby getest. Voor beide geldt: hoe eerder je weet dat er iets niet goed is, hoe eerder en beter je kunt behandelen.

Hielprik

In de eerste week na de geboorte wordt bij je kindje de hielprik afgenomen. Er worden een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel. In het laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Binnen 5 weken ontvang je bericht over de uitslag van het onderzoek. Deelname aan de hielprik is vrijwillig en kosteloos. Meer informatie vind je hier.

Neonatale gehoorscreening

De neonatale gehoorscreening wordt in de eerste maand na de geboorte afgenomen. Eventuele gehoorstoornissen worden in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt. Hoe eerder kan begonnen met de behandeling van de stoornis, hoe beter. Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en het goed leren praten. Je kindje krijgt een zacht dopje in het oor. Door middel van een signaal en de reactie van het oor daarop wordt beoordeeld of het oor goed werkt. Je krijgt direct na het afnemen de uitslag ‘Gehoortest voldoende’. Bij uitslag ‘Gehoortest onvoldoende’ wordt de test na een week herhaald. Als een derde test ook onvoldoende is, volgt een doorverwijzing naar een audiologisch centrum. Meer informatie vind je hier.