Vernieuwde partus- en opstartdienstverlening

Datum : 4 april 2025

Op 1 april 2025 is de gewijzigde partus- en opstartdienstverlening van Naviva ingegaan. De opstartzorgen worden vanaf dan enkel geleverd door onze kraamzorgteams en gespecialiseerde e-consulenten. De opstartzorg wordt zowel fysiek als digitaal aangeboden. Door de focus van de partusteams te leggen op partusdienstverlening kunnen we de continuïteit en kwaliteit van partusassistentie waarborgen.

Over opstartzorg

Binnen de kraamzorg in Nederland is opstartzorg geen standaard dienstverlening. In grote delen van Nederland wordt al langere tijd geen opstartzorg verleent. Bij Naviva is de werkwijze nu voor haar volledige werkgebied gelijk.

Opstartzorg is de zorg die door kraamzorgaanbieders wordt gegeven aan net bevallen moeders wanneer zij uit het ziekenhuis komen en er nog geen reguliere kraamzorg wordt ingezet. Bijvoorbeeld omdat het gezin aan het eind van de middag of ’s avonds thuiskomt. Vanaf 1 april 2025 leveren onze kraamzorgteams en e-consulenten de opstartzorg fysiek of digitaal, afhankelijk van tijdstip en de beschikbare capaciteit volgens onderstaand schema.

  • 8.00 – 18.00 uur: Fysieke opstartzorg door kraamverzorgende
  • 16.00 – 20.00 uur: Digitale opstartzorg door e-consulent
  • 20.00 – 8.00 uur: Geen opstartzorg. De cliënt vindt instructievideo’s en informatie over de eerste 24 uur met de baby in de Nieuw Leven app en wordt hierop gewezen.

Vertrouwen in deze nieuwe dienstverlening

We hebben er alle vertrouwen in dat we met deze mix van fysieke en digitale opstartzorg, de kwaliteit van onze zorg waarborgen. Onze e-consulenten zijn extra geschoold om digitale opstartzorg te kunnen geven en onze Nieuw Leven app bevat alle informatie om de cliënt op toegankelijke wijze met informatie en instructie bij te staan. Alle cliënten van Naviva hebben toegang tot de Nieuw Leven app. Hierin is een speciaal gedeelte gericht op de eerste 24 uur na de bevalling. Hier vinden ouders informatie en instructievideo’s, zodat zij weten hoe zij hun kindje controleren en verzorgen totdat de kraamverzorgende bij hen thuis is, hoe zij vroege signalen van veelvoorkomende complicaties kunnen herkennen en ze weten wanneer ze de verloskundige moeten bellen.