Je bent nu bijna 36 weken zwanger van je tweede kindje. Hoe gaat het met je?

Het gaat goed met me. Het is mijn tweede zwangerschap en ik ervaar het iets zwaarder dan mijn eerste zwangerschap bij Sam, dat was echt een eitje. Ik ben wat sneller vermoeid, maar vind het ook lastig om het belangrijkste advies dat ik aan anderen geef zelf op te volgen: op tijd rust nemen!

Jullie hebben nu een prachtige zoon Sam, hoe oud is hij als de baby er is?

Sam is straks 20 maanden als de baby komt. We zijn heel erg benieuwd hoe hij op de baby reageert. Op dit moment heeft hij nog niet echt door wat er gaat gebeuren.

Weten jullie het geslacht van jullie kindje?

Nee, het is nog een verrassing. Het leek ons leuk om op het einde een verrassing te hebben. Ik hoop heel erg dat de nieuwsgierigheid mij helpt en daardoor tijdens de bevalling een positieve focus te hebben!

Heb je last (gehad) van kwaaltjes?

Nou, kleine dingen. Meer de kwaaltjes die elke zwangere ook heeft. Fysieke dingen. Ik sport twee keer per week bij Mom in Balance, en merk dat dat zwaarder wordt. Bij Sam heb ik tot op het laatst gesport.

Wat ervaar je anders aan moeder zijn dan dat je van tevoren had gedacht?

Nadat Sam geboren was, dacht ik: hoezo hebben we dit niet 5 jaar geleden gedaan? Ik had zo’n gelukkig gevoel. Ik begreep ineens niet waarom het zo’n grote stap leek om de beslissing te nemen om ouders te worden, dit was namelijk het mooiste wat er is! Ik was zo gelukkig.

En nu gaan jullie dit weer meemaken. Was er altijd de wens voor een tweede kindje?

Jazeker, we wilden altijd een broertje of zusje voor Sam. Daar twijfelden we niet aan en dit geluk was ons al snel gegund.

Wat betreft je werk als verloskundige: je hebt veel ervaring met zwangeren. Welke adviezen geef je nu extra mee aan vrouwen die het einde van hun zwangerschap naderen?

Ik zou nog meer benadrukken dat je tijdens je zwangerschap en tijdens je verlof meer rust moet nemen. Dat je uitgerust de klus en de kraamtijd in gaat. Je hebt de energie echt nodig!

Wat is je gevoel, als verloskundige, nadat je zelf bevallen bent?

Ik had het gevoel dat ik iedereen een brief moest schrijven tijdens mijn bevalling. Omdat ik nu pas doorhad wat er allemaal gebeurt bij een geboorte. Ik had de voorgaande jaren vanuit de opgedane ervaring gedaan alsof ik begreep waar mensen doorheen gingen. Pas toen ik het zelf meemaakte, dacht ik ‘o nee, ik heb echt maar de helft begrepen van wat er allemaal gebeurt’.

Mijn bevalling duurde lang en ik vond het heftig. Door mijn functie weet je wat er kan gebeuren. Je bent heel alert en medisch-technisch bezig. Ik had gehoopt of verwacht dat ik dit zou kunnen loslaten, maar dat is niet helemaal gelukt.

Wat is je het meest bijgebleven van de bevalling?

Om het warme lijfje aan te pakken. Fantastisch zo’n fijn gevoel! Misschien wel extra fijn omdat ik in mijn achterhoofd had dat het in verband met de duur van de bevalling toch een keizersnede zou kunnen worden. Toen Sam werd geboren en ik hem aanpakte, overheerste het gevoel van trots. Het is me gewoon gelukt! Achteraf zei Giel, dat ik Sam bijna uit de handen van de gynaecoloog getrokken heb, haha! Iets met een oergevoel, denk ik.

Wat zou je vrouwen meegeven voor de bevalling?

Vertrouwen hebben! Probeer te focussen hoe je ideale bevalling eruitziet, focus op het positieve. Denk van tevoren goed na over hoe je bevalling een goede ervaring kan worden. Probeer niet te focussen op wat allemaal niet kan. Heb vertrouwen dat je lichaam het kan. Geef ook ruimte om dingen tijdens de bevalling die niet goed gaan, toch positief te benadrukken.

En toen was je bevallen van Sam, op de uitgerekende datum. En mocht Naviva voor jullie zorgen. Hoe heb je de kraamweek ervaren?

Het ging veel te snel, ik voelde me echt een verwende prinses. Ik was echt helemaal in de wolken. Sam groeide goed en er werd goed voor ons gezorgd. De babymassage was heel fijn om te doen. Door Naviva gingen wij als nieuwbakken papa en mama met alle vertrouwen het jonge gezinsleven in.

Wanneer ging je weer werken?

Na drie maanden zat mijn verlof erop en ging ik weer aan het werk. Dat betekende uiteraard ook de nachtdiensten. Het was fijn om weer te werken, maar soms ook pittig. Sam sliep pas na 10 maanden door, als ik dan vrouwen op nacontrole kreeg met zes weken die mij vertelden dat hun baby de nacht al lekker doorsliep, klapperde ik wel eens met mijn oren. Ik gaf Sam nog borstvoeding. Ik kolfde tijdens het werk, thuis, op het ziekenhuis of in de auto. En soms lukte het niet door een bevalling die bezig is. Dan stond ik weleens met gespannen borsten een bevalling te doen, maar daar denk je dan echt niet over na. De aanstaande moeders hebben het op dat moment een stuk pittiger!

Je bent nu al bijna 1,5 jaar mama. Waarin ben je veranderd?

Sinds Sam er is ben ik milder geworden. Nu met alle hormonen lijkt die mildere periode alweer meer voorbij, haha! Voordat ik moeder was kon ik me veel sneller druk maken. Nu is mijn focus Sam, het allerbelangrijkste bezit. Ik denk nu bij veel dat dat ventje het goed moet hebben en happy moet zijn. De rest is maar relatief. Ik ben nu minder energie kwijt aan dingen waar ik toch niks meer aan kan veranderen en kan beter prioriteiten stellen.

Wat merk je in je werk, dat je mama bent?

Ik kan niet tegen huilende baby’s! Ik dacht altijd dat ik dat beter zou kunnen, maar sinds ik moeder ben wil ik huilende baby’s het liefst oppakken. Ik had van mezelf gedacht dat ik beter tegen dat geluid zou kunnen, maar niets is minder waar.

Je werkt als verloskundige onregelmatig, dat lijkt me best lastig met een jong gezin. Daarnaast heb je Sam ook nog lang borstvoeding gegeven. Hoe regelde je dat allemaal, heb je tips?

Wanneer je van plan bent ook borstvoeding te geven als je aan het werk bent, wees dan niet bang dat door werkdruk of stress je voeding gelijk terugloopt of stopt. Vaak is het zo dat de hoeveelheid melk wel even wat afneemt, maar probeer dan op de dagen dat je vrij bent rust in te bouwen om extra vaak aan te kunnen leggen om de productie weer te stimuleren. En probeer verder vooral te doen wat voor jou zelf goed voelt en haalbaar is! En dat ziet er vaak voor iedereen weer anders uit.