De kans op ernstigere infecties, zoals een longontsteking met daarbij ernstige benauwdheid is bij de allerkleinsten net even groter. Wij leggen uit hoe je een RS-virus herkent en waar je op moet letten. In de kraamweek zal ook onze kraamverzorgende goed op mogelijke symptomen van een RS-virus letten.
Verschijnselen RS-virus
Het RS-virus begint met een gewone verkoudheid, die gepaard gaat met neusverkoudheid en hoesten. Maar de verkoudheid kan overslaan in een ontsteking van de luchtwegen: de bronchiën of de longen. Kinderen kunnen dan flink ziek en erg benauwd worden. Verschijnselen zijn dan o.a.:
- koorts
- een piepende ademhaling
- een snelle ademhaling
- hoestbuien
- tussen de ribben trekt de huid bij inademen naar binnen
- de neusvleugels bewegen opvallend mee met de ademhaling (dit heet neusvleugelen)
- drinken lukt niet goed
- soms opeens een paar seconden niet ademen
- de huid kleurt grijs/blauw rond de mond en onder de nagels
- sufheid: baby lijkt slaperig en is moeilijk te wekken
Wanneer de huisarts bellen?
Het advies is om altijd de huisarts te bellen als je merkt dat je kind bovenstaande symptomen heeft of als je denkt dat je kind benauwd is. Ook als een baby jonger dan 3 maanden koorts heeft, kun je het best je huisarts om advies vragen. Baby’s jonger dan 3 maanden zijn extra vatbaar voor een luchtweginfectie als gevolg van een RS-virus. Ook te vroeg geboren baby’s en baby’s met een aangeboren hartafwijking zijn een risicogroep.
Een gevolg van het virus is dat een baby minder drinkt door de benauwdheid. Hierdoor ontstaat een risico op uitdroging. Merk je dat je kindje veel minder drinkt? Bel dan ook je huisarts voor advies. Vooral jonge baby’s kunnen snel uitdrogen.
Bestrijding RS-virus
Als je kindje het RS-virus heeft en ernstige klachten ontwikkelt, zoals een luchtweginfectie, bestaat de kans dat het wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dit om je kindje goed in de gaten te houden en eventueel extra zuurstof toe te dienen. Maar in de meeste gevallen genezen kindjes van het virus zonder ziekenhuisopname. Antibiotica geven heeft geen zin, omdat deze niet werken tegen een virusbesmetting. Goed uitzieken is het enige wat helpt.
Voorkomen dat je kindje besmet raakt met het RS-virus is lastig. Het virus is overdraagbaar via de lucht en via besmette voorwerpen. Het virus komt vooral in de winter voor, meestal vanaf de maand november.
Denk jij dat je kindje mogelijk een RS-virus heeft? Maak je je zorgen? Bel dan je huisarts voor advies.