De voordelen van een herfst baby
De blaadjes beginnen te vallen, de dagen worden korter. De herfst is in aantocht. Ga jij in de herfst bevallen? Lucky you! Dit zijn de voordelen van een herfst baby.
De voordelen van bevallen in de herfst
- Heerlijk wandelen: de herfst is hét seizoen voor een wandeling in het bos of op het strand. Met een herfst baby kun je lekker uitwaaien en daarna ergens een kop warme chocolademelk drinken. In je verlof heb je daar alle tijd voor. Voor je baby zijn zulke wandelsessies heerlijk ontspannend. (Als je van wandelen houdt, zoek dan een kinderwagen en/of buggy hierop uit.)
- Niet te warm: hoogzwanger zijn in de zomer is niet altijd een pretje. Als je in de herfst bent uitgerekend, valt je verlof waarschijnlijk in de minder hete, maar nog steeds mooie dagen. Tegelijkertijd heb je nog wel even die zomer meegepakt op het moment dat je de hitte nog beter kon verdragen.
- Kleertjes kopen: in de herfst draagt je kindje al die leuke kleertjes die je gekocht (of gekregen hebt) ook daadwerkelijk. Dit in tegendeel tot de zomer, waarin je kindje op warme dagen alleen aan een rompertje genoeg heeft. Daar zit je dan met al die leuke vestjes en slofjes in maat 56! Babykleertjes koop je o.a. bij Prénatal, Little Indians, Koeka, Babypark en Kinder Wonderland.
- Cocoonen: De herfst is perfect om te cocoonen. Doe dus lekker je joggingbroek aan en kruip op de bank. Eventueel met je baby’tje lekker tegen je aan. Gezellig de kaarsjes aan, dekentje erbij en op tijd naar bed!
- Bikinilijf uitstel: Na je bevalling duurt het nog wel even voor je je oude lijf terug hebt. Veel vrouwen vinden dat lastig. Het scheelt dat je komende maanden lekker in truien en meerdere laagjes kunt lopen. Tegen de tijd dat je in je bikini op het strand ligt, ben je alweer bijna een jaar verder. Maak je om dat buikje dus vooral niet te druk. Ook als het daarna nog niet weg is. Je lijf heeft maandenlang een kind gedragen. Daar mag je trots op zijn!
- Langere kinderen: Wist je dat kinderen die in de herfst en late zomer worden geboren vaak langer worden dan kinderen die in de winter of lente worden geboren? Dit komt volgens onderzoekers van de Universiteit van Bristol omdat hun moeders tijdens de zwangerschap veel zon, oftewel een extra portie vitamine D hebben opgedaan.
Aandachtspunten in de herfst
Pasgeboren baby’s houden zichzelf nog niet zo goed op temperatuur. Ga pas met je herfst baby naar buiten als je kindje goed op temperatuur en op (of over) zijn geboortegewicht is. Kleed je kindje warm genoeg aan. Als leidraad kun je zijn nekje voelen: voelt die koud? Kleed je kindje dan warmer aan. Voelt het nekje warm of zweet je baby? Dan moet je juist een laagje minder aantrekken. Tip: kleed je baby in laagjes, dan kun je altijd iets uittrekken als het te warm is en vice versa. Het is ook fijn om een lekker dekentje bij de hand te hebben.
In de herfst- en wintermaanden steken verkoudheidsvirussen weer de kop op. Baby’s zijn vaak verkouden en een gewone verkoudheid is vervelend, maar kan geen kwaad. Wees wel alert op ernstigere complicaties, zoals het RS virus of coronavirus. Een infectie met het RS virus begint met een flinke neusverkoudheid, maar gaat over in flinke hoestbuien. Het virus gaat bij voorkeur in de diepste delen van de longen zitten, waardoor er zuurstof tekort ontstaat. Als je merkt dat je kind grauw wordt of nauwelijks zuurstof krijgt, waarschuw dan een huisarts.
Nu de kachel weer volop brandt, is dagelijks luchten extra belangrijk. Doe elke dag even lekker de ramen open, ook in de babykamer. Zorg er wel voor dat je kindje daar dan niet slaapt, want tocht is juist weer niet goed voor je kleintje.
Ontdek ook de voordelen van een lente baby >>