Wat is hechting?

Hechting is een term om de speciale band die een baby met zijn ouders vormt te omschrijven. Hechting begint eigenlijk al tijdens de zwangerschap, als je contact maakt met je kindje. Je kindje wordt geboren met verschillende reflexen om contact met jou te maken. Zo zal hij zich direct na de geboorte aan je vast proberen te grijpen, en kijkt hij naar je om contact te zoeken. Bij ieder contactmoment tussen jou en je baby groeit de hechting een beetje meer. Dat handje dat de jouwe pakt. Dat lieve lachje. Allemaal manieren waarop je kindje contact zoekt.

Waarom is hechting belangrijk?

Een veilige hechting zorgt ervoor dat je kindje zelfvertrouwen krijgt. Hij weet dat hij op zijn ouders kan vertrouwen en dat zijn behoeften worden gezien en gerespecteerd. Hierdoor durft hij langzaam steeds meer de wereld te gaan ontdekken. Daarnaast kan een veilig gehecht kind op latere leeftijd beter vriendschappen en relaties aangaan, omdat hij geleerd heeft om andere mensen te vertrouwen en toe te laten. Door een goede hechting leert je baby dat hij de moeite waard is.

Hechting tijdens je kraamtijd

Tijdens de kraamperiode leg je een stevige basis voor de hechting met je baby. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om jullie band te versterken. Je kraamverzorgende kan je daarbij helpen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Babymassage
  • Huid-op-huid-contact
  • Je kindje troosten

Babymassage

Tijdens een massage heb je even onverdeelde aandacht voor je baby. De aanrakingen stellen hem gerust en zorgen dat hij heerlijk kan ontspannen. Bovendien kan je kleine na een lekkere massage vaak beter slapen, waardoor hij overdag minder huilt. Dit bevordert ook een liefdevolle relatie. Meer informatie over babymassage vind je hier >>

Huid-op-huid-contact

Direct na de bevalling is huid-op-huid-contact met je baby de beste manier om hem gerust te stellen. Het is immers niet niks om vanuit de veilige baarmoeder ineens in de grote wereld terecht te komen. Door jullie blote huid op elkaar te leggen, leert je kindje jouw geur goed herkennen. Ook goed om samen met papa of co-mama te doen. Zo versterken zij ook hun band met de kleine.

Je kindje troosten

Vroeger werd wel gedacht dat je een baby moest laten huilen. Door hem telkens te troosten, zou je hem te veel ‘verwennen’. Inmiddels weten we dat een pasgeboren baby vooral het gevoel wil hebben dat hij niet alleen is. Troost hem dus als hij huilt, al is het maar door in de buurt te blijven en zachte geluiden te maken. Zo weet hij dat je er altijd voor hem bent.