Zwangerschapskwalen

Zwanger zijn is iets bijzonders. Je lijf maakt in negen maanden tijd een klein mensje. Helaas gaat dat soms gepaard met vervelende ongemakken. Wie weet ben jij de gelukkige die nergens last van heeft, maar de meeste vrouwen hebben wel last van een (of meer) van onderstaande zwangerschapskwalen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is de meest voorkomende zwangerschapskwaal. Vooral in het eerste trimester voelen veel zwangeren zich vaak moe. Dat is ook niet zo vreemd, want veel energie gaat naar het maken van dat mini-mensje in je buik. Ook je hormonen werken mee aan je vermoeidheid. Vooral de stijging van progesteron zorgt dat jij het liefst de hele dag wil slapen. Ons advies: geef lekker toe aan je vermoeidheid. Doe het wat rustiger aan, ga lekker vroeg naar bed en laat het huishouden even aan iemand anders over. Na 12 tot 14 weken voel je je meestal weer een stuk energieker. Al zal de vermoeidheid aan het eind van je zwangerschap waarschijnlijk weer toeslaan.

Pijnlijke borsten

Voor sommige vrouwen zijn pijnlijke borsten het eerste teken van een zwangerschap. Het pijnlijke gevoel wordt veroorzaakt doordat je borsten al vrij vroeg in de zwangerschap veranderen. Ze worden groter en zwaarder doordat melkklieren worden aangemaakt voor de borstvoeding. Het kan zijn dat je borsten zo gevoelig zijn dat aanraking zeer onprettig is. Later in de zwangerschap kunnen je borsten ook al wat melk (colostrum) lekken. Colostrum is de eerste melk voor je kindje en ziet er gelig uit. Door zoogkompressen te dragen voorkom je dat je colostrum op je beha en kleding lekt.

Misselijkheid

Is de rand van de wc het eerste wat je ziet als je wakker wordt? Je bent niet de enige. Misselijkheid komt veel voor onder zwangeren, vooral gedurende de eerste 12 weken. Vaak wordt het ochtendmisselijkheid genoemd, maar die term is achterhaald, omdat de misselijkheid gedurende de hele dag kan optreden. Als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid voel je je beroerd en geef je zo nu en dan over. Om de misselijkheid tegen te gaan kun je het volgende proberen (baat het niet, dan schaadt het niet):

  • Verse gemberthee drinken
  • Vanillevla eten
  • Telkens kleine beetjes eten. Vermijd in elk geval een lege maag.
  • ’s Ochtends voor het opstaan een droog biscuitje of crackertje eten

Heb je erge last van de misselijkheid? Overleg dan met je verloskundige of huisarts wat je ertegen kunt doen.

Hyperemesis Gravidarum

Sommige vrouwen hebben de pech om extreme zwangerschapsmisselijkheid te ontwikkelen, ook wel Hyperemesis Gravidarum (HG) genoemd. HG is niet te vergelijken met gewone misselijkheid. Als je HG hebt, is het overgeven zo hevig dat je nauwelijks tot geen vocht en voeding binnenhoudt en non-stop misselijk bent. Sommige vrouwen met HG geven wel tot 20 keer over op een dag. Een ziekenhuisopname is dan nodig, zodat tekorten worden aangevuld en eventueel medicatie wordt gegeven. Vrouwen die HG hebben (gehad) kunnen voor steun en tips terecht bij het Steunpunt Hyperemesis Gravidarum. Ook je verloskundige en huisarts kunnen je verder helpen.

Lees hier het dagboek van Naviva’s Chantal, die vertelt over haar ervaringen met HG >>

Vaak plassen

Om het half uur plassen, een paar keer per nacht je bed uit moeten om te plassen… Het hoort er allemaal bij. Je blaas komt tijdens de zwangerschap behoorlijk in de knel: je baarmoeder drukt erop en er is door de groeiende baarmoeder steeds minder ruimte. Daardoor moet je tegen het einde van je zwangerschap vaker plassen. Maar hoe komt het dan dat je vaak ook in het begin van je zwangerschap voortdurend naar het toilet moet? De oorzaak daarvan is met name het zwangerschapshormoon hCG. Dit hormoon zorgt onder andere voor extra bloedtoevoer naar je nieren. Hierdoor moeten je nieren extra vocht verwerken, wat uiteindelijk in je blaas terecht komt. Wees overigens alert op een blaasontsteking. Veel plassen kan ook een symptoom zijn van een blaasontsteking. Heb je het idee dat je buikpijn ervaart bij het plassen of dat je urine anders ruikt? Overleg dan met je huisarts of verloskundige.

Bandenpijn

Een scherpe pijn in je liezen, schaambot of onderbuik? Vaak is bandenpijn de oorzaak. Je baarmoeder zit met banden aan het bekken vast. Door de groeiende baarmoeder, rekken de banden uit. Dat veroorzaakt een zeurende, zo nu en dan stekende pijn. Je voelt het vooral bij onverwachte bewegingen, zoals bukken op weer overeind komen of niezen. Bandenpijn is vervelend, maar onschuldig. Een lekkere warme douche kan verlichting geven.

Harde buiken

Vanaf het tweede trimester bereidt je buik zich al voor op de weeën door middel van oefenweeën. Deze noemen we ook wel Braxton-Hicks contracties of harde buiken. Een harde buik herken je door een gespannen gevoel in je buik. Vergelijk het met een soort kramp, die oncomfortabel aanvoelt, maar niet pijn doet. Je buik wordt er letterlijk hard van. Harde buiken bereiden je buik voor op de bevalling en kunnen dus in principe geen kwaad, mits het enkel oefenweeën zijn. Merk je dat je heel veel harde buiken achter elkaar hebt? Doen je harde buiken zeer? Of maak je je zorgen om de harde buiken? Bel dan je verloskundige. Soms kan het raadzaam zijn om rustiger aan te doen. Ook een buik ondersteunende band kan tijdelijk helpen.

Slecht slapen

Het is alsof het lot je tart: je bent hartstikke moe door de zwangerschap en toch kun je niet goed slapen. Veel zwangere vrouwen hebben problemen met slapen. Piekeren, een buik die in de weg zit, brandend maagzuur, rusteloze benen… allemaal redenen waardoor je niet in slaap komt. En als je dan eindelijk in dromenland bent, moet je ineens weer nodig plassen! Helaas is er niet zo heel veel aan te doen, maar de volgende tips kunnen helpen:

  • Drink niet vlak voor je gaat slapen, zodat je minder hoeft te plassen
  • Vermijd pittig, vet en zuur eten om zo brandend maagzuur te voorkomen
  • Bouw je avond rustig af. Vermijd beeldschermen en fel licht vlak voor je gaat slapen
  • Beperk piekeren. Is dat lastig? Schrijf je gedachtespinsels dan van je af
  • Slaap op je linkerzij met een kussen tussen je benen en een kussen achter je rug. Zo ondersteun je je buik en rug en slaap je beter.

Kramp in je kuit

Lig je eindelijk lekker te slapen, word je wakker van kramp in je kuit. Vanaf het tweede trimester krijgen veel vrouwen tijdens hun zwangerschap last van zwangerschapskwalen zoals ook kramp in hun benen/ kuiten. De kramp is heftig genoeg om er wakker van te worden. De oorzaak is vaak een combinatie van meerdere factoren: vermoeide spieren, een tekort aan magnesium, vochttekort en een verstoorde doorbloeding. Je kunt de kramp in je kuiten proberen te voorkomen door voldoende water te drinken, regelmatig te bewegen (voor de bloedcirculatie), je benen vaker hoog te houden, een warm bad te nemen en magnesiumhoudende producten te eten, zoals bananen en noten. Ook een massage kan kramp verminderen of voorkomen.

Maagzuur

Je baarmoeder groeit en daardoor komt je maag in de verdrukking. Doordat de zure inhoud van de maag je slokdarm wordt ingeduwd, kun je last krijgen van brandend maagzuur. Brandend maagzuur geeft een branderig gevoel in je slokdarm, maakt dat je je misselijk kunt voelen en zorgt voor oprispingen. Ook kan het voor een pijnlijk gevoel op je borst zorgen. Om brandend maagzuur te voorkomen kun je het volgende doen:

  • Vermijd pittig, vet en zuur eten
  • Eet kleine porties
  • Ga niet helemaal horizontaal liggen, maar plaats je hoofd wat hoger. Bijvoorbeeld door een extra kussen te pakken
  • Neem eventueel medicijnen tegen brandend maagzuur. Overleg met je arts of verloskundige welke medicijnen geschikt zijn voor gebruik in de zwangerschap.

Herken jij een of meer van deze zwangerschapskwalen? Leuk is het niet, maar (heel cliché) uiteindelijk is het het allemaal waard!