Maak het jezelf makkelijker


Zelf had ik zoveel last van bekkeninstabiliteit dat ik bij mijn derde zwangerschap vanaf 20 weken met krukken ‘liep’. Lopen, zitten, liggen… alles deed pijn. Flexibiliteit was mijn toverwoord. Daardoor kon ik toch nog blijven werken. Ik ging minder uren werken en de uren die ik werkte, probeerde ik zo flexibel mogelijk in te richten. Ik werkte meer thuis en soms zelfs op bed. Mijn man had een standaard voor mij gebouwd zodat ik liggend op bed kon werken met mijn laptop op die standaard. Als je werk hebt, waarbij je die flexibiliteit hebt, gebruik het dan.

Denk samen in oplossingen

Maar dan moet je werkgever natuurlijk wel weten dat je zwanger bent. Als je in het begin heel erg misselijk bent, vooral in de ochtend, is het logisch dat je liever niet voortdurend boven de wc hangt op je werk. Helemaal als je het ook nog stiekem probeert te doen. Licht je werkgever in en denk samen in oplossingen. Misschien kun je wel andere uren werken, of thuis werken. Het is ook in het belang van je werkgever om met je mee te denken, zodat je niet helemaal uitvalt.

Wat als dat niet kan?

Heb jij nou geen werk waar flexibel werken mogelijk is? Lees dan eens goed door wat jouw rechten en plichten qua werk zijn. Jouw werkgever moet tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling bijvoorbeeld aangepast werk aanbieden als jij je werk fysiek niet kunt doen. Ook heb je recht op rustpauzes. Jouw gezondheid en die van jouw kindje zijn het belangrijkst en jouw werkgever heeft een inspanningsverplichting hieraan bij te dragen.

Over Charlotte

Charlotte van den Hoven van Genderen is eigenaar van Mom Moon Zwangerschap & Werk en mama van 3 kindjes. Met Mom Moon begeleidt ze zwangere vrouwen in het vinden van een goede balans tussen werk en zwangerschap en werk en moeder zijn. Ze deelt een aantal van haar tips met ons. Neem een kijkje op Charlotte haar Instagram.