Zwanger worden?

Je hebt een kinderwens en wilt graag zwanger worden. Natuurlijk wilt je dat je kansen op een zwangerschap en een gezond kindje zo groot mogelijk zijn. Er is geen gouden regel om in verwachting te raken. Toch zijn er veel zaken die jij en je partner kunnen ondernemen om een gezonde zwangerschap te bevorderen. Hieronder een aantal tips en trucs. Heb je twijfels, vragen of hulp? Maak dan een afspraak met je huisarts. Hij of zij helpt je graag verder.

Gezondheid

Om een zwangerschap te bevorderen, is het belangrijk dat je er als aankomend moeder een gezonde leefstijl op na houdt. Eet gezond en gevarieerd, stop met roken, drink niet of minder en zorg dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt. Zorg dat je lekker in je vel zit, vermijd stress en pak je rust.

Foliumzuur

Als je bewust zwanger probeert te worden, is het aan te raden om foliumzuur te slikken. Door het innemen van foliumzuur verklein je de kans op een aantal aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje, open gehemelte of hazenlip. Je koopt deze tabletten bij je drogist, apotheek of online. In speciale multivitaminen voor zwangere vrouwen zit ook voldoende foliumzuur.

Je partner

Jij moet goed voor jezelf zorgen, maar je partner natuurlijk ook. De kwaliteit van zijn zaad is sterk afhankelijk van zijn gezondheid. Alcohol, roken en drugs hebben daar een negatief effect op. Overgewicht vermindert de vruchtbaarheid, eet gezonder en beweeg dus meer. Ook strak ondergoed, zittend werk of vaak en lang heet in bad verkleint de vruchtbaarheid.

Vrijen

De dagen vlak voor en de dag van je ovulatie (eisprong) ben je het meest vruchtbaar. Door op deze dagen te vrijen, maak je de meeste kans om snel zwanger te worden. Vrij iedere twee of drie dagen, want dan is de kwaliteit van het zaad van de man optimaal. Hou vrijen vooral ook leuk en maak er geen verplicht nummertje van. Hoe meer opgewonden jullie zijn, hoe groter de kans is dat je wordt bevrucht. Blijf na het vrijen nog een kwartiertje liggen. Als je een kussen onder je billen plaatst, kantelt je bekken en help je de zaadcellen de goede kant uit.

Vruchtbare dagen

Iedere cyclus heb je een aantal vruchtbare dagen. Deze dagen liggen vlak voor en tijdens je eisprong. Heb je een regelmatige cyclus dan kun je zelf uitrekenen wanneer deze dagen zijn. Ook zijn er diverse ovulatietesten te koop bij drogist, apotheek of online die je preciezer vertellen wanneer je meest vruchtbare dagen zijn aangebroken. Lees meer over je vruchtbare dagen hier.

Wanhoop niet

Ook al ben je allebei gezond, heb je een betrouwbare cyclus en vrijen jullie de sterren van de hemel: het kan best een tijdje duren voordat je zwanger raakt. De meeste stellen raken niet zwanger binnen de eerste drie maanden. Na een jaar is het 1 op de 10 jonge, gezonde stellen zelfs niet gelukt. Wanhoop niet te snel, neem de tijd en blijf ontspannen. Als vuistregel geldt in Nederland dat je na een jaar vruchteloos proberen een afspraak maakt met je huisarts. Hij of zij helpt jullie dan verder door bijvoorbeeld een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor een vruchtbaarheidstest.