Welke kamer wordt de babykamer?

Bedenk vooraf goed welke kamer het meest geschikt is als babykamer. Als je de keuze hebt, kies dan niet voor een kamer pal op het zuiden of westen. Die kunnen al snel erg warm worden. Weet je welke kamer het wordt? Neem de maten op en noteer ze in een boekje of je telefoon. Zo heb je ze altijd bij de hand. De afmetingen van de babykamer bepalen voor een deel wat je wel en niet koopt. In een klein gezellig kamertje heb je waarschijnlijk niet de ruimte voor een grote garderobekast en een schommelstoel.

De inrichting van de babykamer

De volgende producten zijn noodzakelijk om aan te schaffen voor de babykamer.

Wanneer je op de linkjes klikt vind je leuke en handige producten die je o.a. koopt bij Prénatal, Babypark en Koeka.

De volgende zaken zijn handig om te hebben:

Welk bedje?

Naviva is voorstander van rooming-in: de eerste tijd slaapt de baby bij jou op de kamer. In dat geval is een wiegje of co-sleeper vanwege de ruimte waarschijnlijk handiger. Na een aantal maanden is de wieg te klein en zal je kindje overgaan naar een ledikantje. Ook gaat je kindje dan op zijn eigen kamer slapen. Let er op dat een ledikant in hoogte verstelbaar is. Fijner voor jouw rug in het begin (hoge stand). Veiliger voor je kindje als hij leert staan en zich begint op te trekken (lage stand). Belangrijk bij de aanschaf van een bedje en beddengoed is de kwaliteit en veiligheid van de artikelen. Wij raden je aan om vooraf de site van veiligheid.nl te checken.  Hier vind je de meest actuele tips en adviezen over veilig slapen.

Bij Little Dreamers vind je hele leuke bedjes, neem eens een kijkje.

Welke matras en welk beddengoed?

Als je een matras koopt, let er dan op dat deze goed in het bedje past. Er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden. Anders kan je kind tussen het matras en de zijkant van het bedje komen. Het matrasje moet ook zwaar genoeg zijn, zodat je kind het niet zelf kan optillen. Ook moet het stevig genoeg zijn. Bij een te zacht matras bestaat het risico dat het gezicht van je baby in het matras zakt en je kindje kan stikken. Je kunt controleren of je matras hard genoeg is: druk met je platte hand en gestrekte arm op het matras. Als het goed is, druk je het matras maar een klein stukje in.

Koop nooit een matras met een plastic hoes. Een nadeel van plastic is dat het warm is. Een plastic matras laat geen frisse, schone lucht door. Je kind kan daardoor stikken. Gebruik ook geen matras met korrels. Het hoofdje van je kind zakt hierin weg. Als je kind op zijn buik rolt, kan het misschien stikken.

Voor beddengoed raden we een deken en een laken aan. Of een goed passende slaapzak (na de kraamweek). Gebruik geen dekbed of hoofdkussen tot je kind twee jaar oud is. Alle tips over veilig slapen en veilig beddengoed vind je hier.

Commode en aankleedkussen

De commode en het aankleedkussen zijn samen de ‘werkbank’ waarop je de baby verzorgt: verschonen, aankleden, temperaturen, wassen en afdrogen. Naviva maakt gebruik van draaiend verzorgen, waarbij je veel handelingen in de lengterichting doet. Let er op dat je commode daarom het liefst aan drie kanten vrij van de muren staat, zodat je er goed bij kunt. De commode heeft een werkhoogte van 90 – 105 centimeter. Probeer in winkel of showroom uit welke hoogte voor jou prettig is. Zorg bij de aanschaf van het aankleedkussen dat deze stevig en comfortabel, vochtwerend en makkelijk schoon te maken is.

De muren van de babykamer

Je kunt de muren van de babykamer behangen of sausen. Kies voor een wasbaar behang of verf, want je baby kan nogal eens smeren. Behang of schilder ruim voor de geboorte. Zo kunnen verf en lijm goed uitwasemen en ruikt je babykamer straks lekker fris. Doe deze klusjes liever niet zelf, want verf en lijm kunnen schadelijke of hinderlijke stoffen bevatten. Toch zelf verven? Gebruik dan een product op waterbasis en ventileer goed.

Bij Little Dreamers vind je het leukste behang >>

Decoratie

De babykamer is een ruimte waar je kindje wordt verzorgd, gevoed en lekker slaapt. Hou de ruimte het liefst rustig. Kindjes kunnen overprikkeld raken door te veel prulletjes en drukke prints. Hou de basis neutraal en breng met accessoires extra kleur aan.

Een veilig kamertje voor de baby

Het belangrijkste is natuurlijk dat de babykamer veilig is. Je kunt ervan uitgaan dat alle producten die je in Nederland in de winkel koopt aan strenge veiligheidseisen voldoen. Let dus goed op met spullen die je tweedehands of via een buitenlandse webshop koopt. Met onderstaande adviezen zorg je voor een veilige en gezonde ruimte voor je kleintje:

  • Ventileer de babykamer goed: zorg dat er altijd frisse lucht is en zet het raam op een kiertje
  • Pas wel op met tocht, je kindje is vatbaar voor ziektes en onderkoeling
  • Een ideale temperatuur voor de babykamer is 16 – 18 °C bij het slapen
  • Bij een badje, omkleden of temperaturen zorg je dat de kamer warmer is, maar vergeet niet de verwarming daarna weer uit te draaien
  • Zorg ervoor dat het bedje niet vol in de zon of direct naast de verwarming staat om oververhitting en brandwonden te voorkomen
  • Zorg ervoor dat de baby niet vanuit het bedje losse koorden, snoeren, stekkers en touwtjes kan grijpen
  • Voorzie stopcontacten van een beschermplaatje
  • Een klein knuffeltje in bedje kan, maar vermijd grote knuffels, speelgoed en laaghangende mobiles: ze kunnen het vrij ademen belemmeren met alle risico’s van dien!

Weten wat je allemaal nodig hebt voor de komst van je baby? Ga hier naar onze handige uitzetlijst.