Eerste hapjes

Tussen 4 en 6 maanden kun je beginnen met het geven van vast voedsel. Deze eerste hapjes of oefenhapjes komen nog niet in de plaats van borst- of flesvoeding. Met oefenhapjes went je kindje aan andere smaken, leert happen van de lepel, oefent de mondspieren en wordt de kans op voedselovergevoeligheid kleiner. Als je kindje acht maanden is, zijn de oefenhapjes uitgegroeid tot grotere porties ter vervanging van borst- of flesvoeding. Vanaf zijn eerste verjaardag eet je kindje helemaal mee met de volwassenen.

Het is super schattig om te zien hoe zo’n kleine hummel een broodkorstje of prakje wortel naar binnen werkt. Speciaal voor die momenten ontwierp Keltum prachtige sets kinderbestek, zoals deze van Rupsje Nooitgenoeg.

Geschikte oefen- en eerste hapjes

In principe zijn alle gezonde producten geschikt. Begin echter met fijngeprakte eerste hapjes met een zachte smaak. Geschikt fruit is banaan, perzik, peer en meloen. Populaire groentes zijn bloemkool, worteltjes, boontjes, broccoli, doperwtjes en pompoen. Een lepeltje fijngemalen vlees of vis, geprakte aardappel, een stukje brood zonder korst of witte rijst kan ook. Vermijd te veel zoetigheid. Daarnaast is er een aantal producten niet geschikt of zelfs gevaarlijk: rauw vlees, rauwe vis, honing, gewone melk en zout.

Eerste hapjes; Combineren en prakken

Laat je kindje eerst wennen aan losse smaken en geef in het begin meerdere dagen achter elkaar hetzelfde voedsel. Zo kun je nagaan of je kindje overgevoelig is voor een bepaald soort voedsel. Gaat dit goed, begin dan met het combineren van smaken: appel en perzik, wortel met pompoen of bloemkool met broccoli. In het begin prak je alles zo fijn mogelijk. Wordt het voedsel dan erg droog? Doe er dan wat water of een klein beetje margarine bij. Merk je dat je kindje dit makkelijk wegwerkt? Prak dan het voedsel iets grover. Een stukje brood met korst (vanaf 7 maanden) helpt je kindje te oefenen met happen, bijten, sabbelen en fijnmalen.

Tip: Als je je kindje zijn of haar eerste hapjes geeft is een slabbetje natuurlijk geen overbodige luxe. Koeka heeft hele leuke en praktische slabbetjes in het assortiment. Gewone slabben, slabbetjes met mouw en bandana slabbetjes. Allemaal in verschillende trendy kleuren.

Bij PS ik hou van jou vind je siliconen servies dat je met een zuignap op tafel plakt, ideaal bij het zelfstandig leren eten.

Mmmm, broodkorstjes

Hoeveelheid

De oefenhapjes geef je naast de melkvoeding. Het is beter niet te veel te geven, zodat je kindje geen trek meer heeft in melk. Begin met 1 tot 2 keer per dag zo’n 3 tot 4 lepeltjes. Dit bouw je langzaam op, totdat (vanaf acht maanden) de oefenhapjes uitgroeien tot vervangende maaltijden. Elk kindje is anders en heeft andere behoeften, dus harde richtlijnen zijn er niet. Dring in geen geval voedsel op. Als je kindje aangeeft dat het genoeg is, stop dan.

Tip: Als je bestek kiest, ga dan voor veilig plastic dat BPA, PVC en phthalates vrij is.

Meer weten?

Bij het consultatiebureau kun je terecht met al je vragen over voeding en (leren) eten. Ook de website van het Voedingscentrum biedt veel informatie en handige tips.