Hoeveelheden

Hoeveel flesvoeding mag mijn kindje hebben?

Er is een richtlijn opgesteld waarin staat wat een kindje nodig heeft m.b.t het gewicht. Dit kan berekend worden middels een formule:

150 ml klaargemaakte voeding x aantal kg lichaamsgewicht = totaal aantal ml klaargemaakte voeding per 24 uur

Dit totaal aantal ml verdeel je over 7 à 8 voedingen per 24 uur.

Bijvoorbeeld:

150 ml x 4,5 kg = 675 ml per 24 uur

675 ml  :  7 voedingen = 96 ml per voeding

675 ml  :  8 voedingen = 84 ml per voeding

Flesjes maak je altijd klaar per 30 cc (zie ook verpakking). Dat betekent dat je voor beide voedingen een flesje mag aanbieden van 90 cc water en 3 afgestreken schepjes melkpoeder. Dit bij elkaar gemengd is een fles van 100 CC klaargemaakte voeding. Een kindje zal zelf aangeven hoeveel het hiervan wil opdrinken. Een restje laten staan mag in dit geval, maar een kindje is in de groei en zal wellicht het flesje ook leegdrinken. Dit is prima, zolang het kindje niet gaat spugen. Dat is een teken dat de voeding teveel is en we raden dan aan om kleinere hoeveelheden aan te bieden. Twijfel je? Neem dan contact op met het JGZ. Zij staan altijd klaar met advies.

Ik denk dat mijn kindje meer voeding nodig heeft, hoeveel mag ik geven?

Het meest geziene signaal dat een kindje meer nodig heeft, is dat een kindje onrustig blijft en aan het zoeken is door middel van sabbelen op knuistjes envingers. Een speentje helpt niet om de onrust weg te nemen. Om te zien of je kindje meer mag, kun je de formule toepassen, deze staat uitgelegd bij de vraag: Hoeveel flesvoeding mag mijn kindje hebben?

Drinkt jouw kindje elke fles schoon op en blijft het hongerig, dan mag je altijd nog een keer 30 cc water met 1 afgestreken schepje melkpoeder aanbieden. Soms is een paar slokjes al voldoende om een kindje weer rustig te krijgen. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat een kindje bij elke voeding een grotere fles wil. Dit gaat vaak in stapjes; het maagje moet wennen aan de nieuwe hoeveelheid voeding. Twijfel je? Neem dan contact op met het JGZ. Zij staan altijd klaar met advies.

Mijn kindje drinkt ineens zijn flessen niet meer leeg. Is dat normaal?

Net als bij volwassenen kan de behoefte van een kindje ook veranderen. Zolang je kindje vrolijk, helder en alert is en voldoende plasluiers heeft, hoef je je geen zorgen te maken. Kindjes halen een keer wat minder drinken  meestal vanzelf weer in. Word je kindje lusteloos, maakt het een zieke indruk, is het minder alert en heeft het donkere urine/minder plasluiers? Bel dan de huisarts om te overleggen wat te doen.

Bereiden en geven

Hoe bereid ik de fles?

Dat lees je hier.

Hoe geef ik een fles?

Net als bij borstvoeding is de houding waarin je je baby voedt erg belangrijk. Zorg ervoor dat je op een rustige plek zit, neem de tijd en ontspan. Neem je kindje half zittend op schoot, waarbij het hoofdje op de binnenkant van je elleboog rust. Wissel links en rechts per voeding af. Houd de fles scheef. Zorg dat de speen gevuld is met melk, zodat je baby geen lucht aanzuigt bij het drinken. Dat leidt tot boeren en darmkrampjes. Wanneer baby een boertje moet laten, til je hem even op en leg je zijn hoofdje tegen je schouder. Contact maken tijdens het fles geven is belangrijk, kijk je kindje aan en reageer op de aanwijzingen die je baby geeft. Laat je baby bepalen wanneer hij genoeg heeft gehad, maar houdt uiteraard in de gaten of hij genoeg binnenkrijgt.

Mag ik kraanwater gebruiken? 

Nederlands kraanwater is geschikt voor het bereiden van flesvoeding. Maar let wel op welke leidingen je hebt.  Ben je naar een nieuwbouwwoning verhuisd of heb je nieuwe leidingen? Laat het kraanwater de eerste drie maanden dan elke dag 2 minuten stromen voor je het gebruikt. Heb je net een nieuwe kraan gemonteerd? Spoel dan de eerste drie maanden de nieuwe kraan en leidingen dagelijks 10 seconden door. Vooral de kranen die je gebruikt bij het bereiden van babyvoeding. Heb je loden waterleidingen? Bereid flesvoeding dan met bronwater uit de winkel.

Ongemak / boeren / huilen

Mijn kindje huilt veel na het voeden, wat moet ik doen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kindje huilt na een voeding. We noemen de meest voorkomende:

Te weinig voeding:
Als je kindje onrustig blijft, aan het zoeken is en boos wordt als je een speen geeft, zou je kunnen overwegen om wat extra voeding klaar te maken.  Zie ook de vraag: Ik denk dat mijn kindje meer nodig heeft, hoeveel mag ik geven?

Er zit een boertje dwars:
Als er lucht vast zit, kan dit heel naar aanvoelen. Help je kindje boeren door het hoog op je schouder te leggen en zachtjes te kloppen op de rug. Of zet je kindje in een zittende houding, waarbij je de oksels laat rusten tussen je duim en wijsvinger (het hoofd ondersteun je met je handen). Je tilt je kindje heel iets op waardoor de borstkas wat meer vrij komt. Wieg dan langzaam van links naar rechts. Dit zorgt ervoor dat de lucht in het maagje in beweging komt en via de slokdarm naar buiten kan.

Darmkrampjes:
Vaak beginnen de darmpjes een uur na het voeden op te spelen.

Wat zie je?

  • Je kindje huilt hard en intens; de “Eairh” klank (Zie ook de Dunstan Babytaal). Dit geluid gaat door merg en been.
  • Trappelen met de beentjes, vuistjes maken en overstrekken
  • Enorme zuigbehoefte op een pink of een speentje

Wat doe je?

  • Rond vasthouden (in de kom van je elleboog) met de beentjes richting het buikje
  • Het buikje masseren met de klok mee
  • Speentje of pink aanbieden
  • Je kindje met de buik op je onderarm leggen , het hoofdje laten steunen op je hand. De rug met de klok mee masseren en zachtjes wiegen

Het verschilt per kindje hoeveel last ze hiervan hebben en hoe lang dit duurt. Je kan het niet wegnemen, maar met bovenstaande tips wel verlichten. Soms werkt geen enkele houding. Troost je kindje, laat merken dat je er bent. Dit geeft een geborgen en veilig gevoel aan je kindje en helpt bij het hechten.

Heb jij het gevoel dat je kindje erg veel huilt? Maak je je zorgen? Neem dan contact op met het JGZ of met de huisarts. Zij kunnen met jou kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Neem je gevoel serieus.

Mijn kindje spuugt veel na het voeden, hoe kan ik dat verminderen?

Houd je kindje na het voeden rechtop, zodat een voeding kan zakken. Bijvoorbeeld buik tegen buik met het hoofd op je borstkas of op je schouder. Zorg ervoor dat je kindje goed boert.

Er zit een boertje dwars:

Als er lucht vast zit, kan dit heel naar aanvoelen. Help je kindje boeren door het hoog op je schouder te leggen en zachtjes te kloppen op de rug. Of zet je kindje in een zittende houding, waarbij je de oksels laat rusten tussen je duim en wijsvinger (het hoofd ondersteun je met je handen). Je tilt je kindje heel iets op waardoor de borstkas wat meer vrij komt. Wieg dan langzaam van links naar rechts. Dit zorgt ervoor dat de lucht in het maagje in beweging komt en via de slokdarm naar buiten kan.

Helpen deze tips niet? Neem dan contact op met het JGZ voor meer advies.

Mijn kindje poept niet/of veel, wat kan ik hier aan doen?

De ontlasting van flesvoeding is vaak wat minder dun dan bij borstvoeding. De darmpjes doen er langer over om dit verwerken, waardoor een kindje minder vaak poept op een dag. Als je kindje dan poept, kan de hoeveelheid veel zijn . Zolang jouw kindje hier geen last van heeft, geen harde buik heeft en vrolijk is, hoef je je geen zorgen te maken. Als je kindje huilerig is, zich overstrekt bij het aanraken van de buik (buik voelt hard) en pijn heeft, neem dan contact op met JGZ om te vragen wat zij adviseren.

Mijn kindje drinkt de fles te snel leeg. Wat kan ik doen?

Je zou therapeutisch voeden kunnen overwegen. Lees er hier meer over.

Overig

Welk merk voeding is het beste voor mijn kindje?

Er zijn veel verschillende merken. In Nederland kennen we gelukkig geen slechte flesvoeding. Alle voeding wordt streng gecontroleerd en is veilig, ook de huismerken. Er zijn wel verschillende soorten voeding die allemaal hun eigen werking hebben. In principe start elk kindje met de normale nr. 1 van welk merk dan ook. Heb je het vermoeden dat dit niet het juiste is, overleg dan met het JGZ wat eventueel een alternatief zou kunnen zijn.

Welke (fles)speen moet ik gebruiken?

Dit is voor elke kindje anders. Er zijn veel verschillende soorten en maten. Soms is het even uitproberen welke speen jouw kindje het fijnst vindt.

Ik wil switchen van merk flesvoeding, mag dat zomaar?

Ons advies is om niet te vaak te wisselen van merk. Het maagje van een kindje is erg gevoelig en zal elke keer weer moeten wennen aan de voeding. Heb je een reden om te switchen, neem dan even contact op met het JGZ om te vragen waarop je moet letten.

Hoe weet ik of mijn kindje een allergische reactie heeft?

Hiervoor verwijzen we je door naar de huisarts. Heb je het vermoeden dat je kindje niet goed reageert op de voeding, bel de assistente om je bezorgdheid aan te geven. Zij hebben beter in kaart waar op te letten en bij een vermoeden van een allergie kan de huisarts dit verder onderzoeken.

Hoe moet ik afbouwen van borst naar fles voeding?

Dit is per kind en moeder verschillend. Er bestaan verschillende schema’s om dit zo goed mogelijk te doen zonder complicaties, zoals een borstontsteking. Voor een advies op maat verwijzen we je door naar een lactatiekundige of naar het JGZ. Of bekijk onze FAQ borstvoeding voor meer informatie over afbouwen van borstvoeding.