Flesvoeding | bereiden en voeden

Flesvoeding

In Nederland is de samenstelling van kunst- of flesvoeding strikt geregeld in de Warenwet. Fabrikanten zijn verplicht om van elke voedingsstof die je baby nodig heeft een minimale hoeveelheid in het product te stoppen. De Warenwet geeft ook een maximale hoeveelheid van de voedingsstof aan. Je kunt er dus op vertrouwen dat elk merk goed is voor je kindje en het de stoffen bevat die je baby nodig heeft.

Gebruik van water uit de kraan

Nederlands kraanwater is geschikt voor het bereiden van flesvoeding. Maar let wel op welke leidingen je hebt.  Ben je naar een nieuwbouwwoning verhuisd of heb je nieuwe leidingen? Laat het kraanwater de eerste drie maanden dan elke dag 2 minuten stromen voor je het gebruikt. Heb je net een nieuwe kraan gemonteerd? Spoel dan de eerste drie maanden de nieuwe kraan en leidingen dagelijks 10 seconden door. Vooral de kranen die je gebruikt bij het bereiden van babyvoeding. Heb je loden waterleidingen? Bereid flesvoeding dan met bronwater uit de winkel.

Bereiden flesvoeding

Voor het bereiden van kunst- of flesvoeding is het erg belangrijk dat de fles, speen en andere benodigdheden hygiënisch schoon zijn. Was je handen met water en zeep voor je de fles klaarmaakt. Controleer regelmatig de spenen op scheuren en lekken. Volg de instructies op de verpakking voor de hoeveelheden water en voeding.

  • Zet alles op een schone theedoek of hydrofiele luier klaar op het aanrecht
  • Doe de voorgeschreven hoeveelheid koud kraanwater in de fles
  • Verwarm het water tot 30 tot 35 °C in een flessenwarmer, magnetron of in een pannetje met water op het fornuis
  • Voeg de voeding toe: gebruik daarvoor altijd het maatschepje dat bij de voeding hoort en houd je aan de voorgeschreven hoeveelheid voeding
  • Roer de voeding rustig door
  • Controleer altijd de temperatuur met een druppeltje op de binnenkant van je pols
  • Bewaar klaargemaakte voeding niet langer dan 8 uur
  • Kies je er voor meerdere voedingen tegelijk klaar te maken: gebruik dan afgekoeld gekookt water bij de bereiding en bewaar de voeding afgesloten in de koelkast bij 4 °C

Fles schoonmaken

Spoel de fles en speen direct na de voeding om. Gebruik koud water daarvoor om aankloeken van melkresten tegen te gaan. Was daarna de fles en speen met heet water en afwasmiddel en gebruik daarbij eventueel de flessen- of speenborstel. Spoel ze daarna schoon met water zonder zeep. Een vaatwasprogramma van 55 graden of hoger zorgt ook voor een goede reiniging.  Dep fles en speen droog en bewaar ze op een schone, afgesloten plaats.

Fles geven

Net als bij borstvoeding is de houding waarin je je baby voedt erg belangrijk. Zorg ervoor dat je op een rustige plek zit, neem de tijd en ontspan. Neem je kindje half zittend op schoot, waarbij het hoofdje op de binnenkant van je elleboog rust. Wissel links en rechts per voeding af. Houd de fles scheef. Zorg dat de speen gevuld is met melk, zodat je baby geen lucht aanzuigt bij het drinken. Dat leidt tot boeren en darmkrampjes. Wanneer baby een boertje moet laten, til je hem even op en leg je zijn hoofdje tegen je schouder. Contact maken tijdens het fles geven is belangrijk, kijk je kindje aan en reageer op de aanwijzingen die je baby geeft. Laat je baby bepalen wanneer hij genoeg heeft gehad, maar houdt uiteraard in de gaten of hij genoeg binnenkrijgt.

Hier vind je meer artikelen over flesvoeding>>