Koortslip in de kraamweek

Een koortslip in de kraamweek: je zit er natuurlijk nooit op te wachten, maar zeker niet in je kraamweek. Want wist je dat een koortslip gevaarlijk is voor pasgeborenen? Lees hier wat je moet doen als je zelf een koortslip hebt of als je kraambezoek een koortslip heeft.

Een koortslip is een infectie die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het komt vaak voor bij kinderen en volwassenen en is relatief onschuldig. Maar niet voor jonge baby’s (jonger dan 4 maanden). Hun afweersysteem is nog niet voldoende ontwikkeld en daardoor kan het herpesvirus zich verspreiden en onder andere een hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Wees daarom alert als jij, iemand uit je gezin of kraambezoek een koortslip in de kraamweek heeft.

Heb jij een koortslip?

Als jij, je partner of een van je kinderen een koortslip in de kraamweek heeft, is dat heel vervelend. Je kunt je moeilijk een week verstoppen voor je baby om besmetting te voorkomen. Wat je wel kunt doen:

  • Heel veel je handen wassen;
  • Geen kusjes geven;
  • Niet aan je koortslip zitten;
  • Eventueel kun je je koortslip afplakken met een patch of een mondmasker dragen, zodat je niet per ongeluk aan het blaasje zit met je handen.

Een koortslip is alleen besmettelijk via direct contact, dus voorkom dat je baby via jouw handen of lippen wordt besmet. Datzelfde geldt voor overige gezinsleden en alle zorgprofessionals die je in je kraamtijd tegenkomt.

Heeft je kraambezoek een koortslip?

Laat mensen met een koortslip je baby niet aanraken, knuffelen of zoenen. Als het geen noodzakelijk bezoek is, kun je zelfs overwegen om het kraambezoek uit te stellen. Zo is het voor de bezoeker minder ongemakkelijk en voor je kindje veiliger. Laat kraambezoek met een koortslip jou ook niet zoenen of knuffelen en drink niet uit het zelfde glas. Zo voorkom je verdere besmetting.

Heeft je baby een koortslip?

Heb je het idee dat je baby een koortslip heeft, ondanks alle voorzorgsmaatregelen? Raadpleeg dan je huisarts. Je herkent een koortslip aan blaasjes op of rond de mond en pijnlijk tandvlees.

Koortslip en borstvoeding

Als jij een koortslip hebt, kun je gewoon borstvoeding blijven geven. Was je handen goed van tevoren en draag eventueel een mondkapje of plak het blaasje af. Controleer wel regelmatig je tepels en tepelhoven op blaasjes. Deze blaasjes kunnen ook het herpesvirus bevatten. Heb je blaasjes op je tepel? Overleg met het consultatiebureau hoe je hiermee om kunt gaan.

Hoe lang is een koortslip besmettelijk?

Tijdens het ontstaan van de blaasjes en het openbarsten ervan is een koortslip het meest besmettelijk. Zodra de blaasjes compleet zijn ingedroogd en er een korstje op zit, is het gevaar geweken. Toch raden we aan om bij jonge baby’s extra voorzichtig te zijn en pas weer kusjes te geven en te knuffelen als de koortslip helemaal is verdwenen. Een speciale koortslipzalf kan het genezingsproces versnellen.