Je lijf na de bevalling

De kraamperiode is de tijd om te wennen aan je kindje, maar vooral ook om te herstellen van je bevalling. Je kraamverzorgende zal jou en je lijf na de bevalling daarom goed in de gaten houden en verschillende controles verrichten.

Geef je bekkenbodem rust

Je lichaam heeft het zwaar te verduren gehad de afgelopen tijd. Je bekkenbodem heeft een flinke klap gehad. Misschien heb je hechtingen of heb je een keizersnede gehad. Neem daarom de tijd om te herstellen. Eet gezond, drink voldoende en doe rustig aan. Blijf de eerste dagen zoveel mogelijk in bed en beperk het trap lopen. Doe ook daarna nog lange tijd rustig aan. De eerste vier weken wordt aangeraden niet meer dan 5 kilo te tillen. Ook sporten sla je liever nog even over. Luister naar je lichaam. Als je te vroeg te veel doet, kan dat je bekkenbodem ernstig beschadigen.

Naweeën

Je kunt de eerste dagen last hebben van naweeën. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder.  Naweeën kunnen pijnlijk zijn. Meestal verdwijnen ze na vier dagen. Bespreek het met je verloskundige als je last blijft houden of als de naweeën erg pijnlijk zijn.

Temperatuur in de kraamweek

Je lichaamstemperatuur geeft informatie over je gezondheid. Je kraamverzorgende controleert daarom regelmatig je temperatuur. Dit is belangrijk, want zo wordt nagegaan of jij geen infectie hebt. Je bent de eerste dagen na de bevalling nog erg kwetsbaar. Een blaasontsteking of andere infectie kan op de loer liggen. Ook zal je kraamverzorgende dagelijks je polsslag controleren.

Baarmoederstand controleren

Tijdens de bevalling is je baarmoeder flink gegroeid. Na de bevalling moet deze weer zakken tot achter het schaambeen. Je kraamverzorgende zal regelmatig je baarmoederstand controleren.  Dit doet ze door ter hoogte van je navel te voelen en wat druk uit te oefenen. Op die manier controleert ze of de baarmoeder voldoende krimpt en of er geen afwijkingen zijn.

Wondverzorging

Heb je hechtingen? Je kraamverzorgende zal je wond controleren om te zien of deze goed geneest. Het is belangrijk dat je wond goed schoon blijft.  Je kraamverzorgende kan je adviseren om na het plassen te spoelen met een beker of bidon met lauw water. Heb je een keizersnede gehad? Ook dan zal je kraamverzorgende de wond goed in de gaten houden. Geef het aan als je erg last van je wond hebt. Je kraamverzorgende kan je tips geven die de klachten kunnen verminderen.

Bloedverlies

Na de bevalling heb je te maken met bloedverlies. Dit komt door de wond in je baarmoeder, waaraan de placenta vast zat.  Dit bloedverlies kan zo’n zes weken duren. Hierbij kan je soms ook wat stolsels verliezen. Je kraamverzorgende informeert je over wat normaal en afwijkend bloedverlies is. Heb je hier vragen over, stel ze dan aan je kaamverzorgende of verloskundige.

Stuwing in de kraamweek

Je borsten maken zich na de bevalling klaar om je kindje te voeden. Ook als je flesvoeding geeft. Je borsten voelen gespannen en soms pijnlijk aan. Je kraamverzorgende geeft je tips over omgaan met stuwing.

Bespreek het

Je zult waarschijnlijk moeten wennen aan je lijf. Geen baby meer in je buik, stuwing en lekkende borsten, een pijnlijke onderkant en misschien wel aambeien of ander leed. Bespreek het gerust met je kraamverzorgende of verloskundige als je je zorgen maakt of gewoon even wilt praten. Voor haar is niks te gek. Bespreek het ook als je emotioneel uit balans bent. Veel pas bevallen vrouwen hebben last van kraamtranen of de zogenoemde babyblues. Soms is er echter meer aan de hand en kan er sprake zijn van een depressie. Daarover lees je hier meer.