Jaloerse peuter
Kinderen kunnen jaloers reageren op de komst van een baby. Met name peuters kunnen moeite hebben met de nieuwe situatie. Ze zitten in de ik-fase en betrekken alles op zichzelf. Ze kunnen de tijd en aandacht die jij voor de baby hebt lastig vinden. Dat kan verwarde, boze en jaloerse reacties losmaken. Je peuter kan zich angstig voelen, schreeuwt letterlijk om aandacht of zet de boel op stelten. Hij gaat de strijd met zijn ouders aan. Naar bed gaan en eten kan tot veel protest leiden. Ook kan het voorkomen dat hij zelf vervalt in babygedrag: ineens ook gevoerd wil worden, een luier om wil of een speen wil hebben. Gun hem dat gewoon: het gaat vanzelf weer over. De beste reactie die je als ouder kunt geven, is het gedrag van het oudere kind te erkennen. Moedig positief gedrag aan met complimenten, een knuffel of een kleine verrassing. Maak duidelijk dat sommige dingen echt niet kunnen. Verlies nooit de controle, ook al ben je erg moe.
Je oudere kind laten wennen
Wat kan helpen, is je kind langzaam laten wennen aan de situatie. En dan bij voorkeur al voor de baby is geboren. Vertel je kind dat er een baby in je buik zit, betrek hem of haar bij het kopen van babyspulletjes en lees boekjes voor over het krijgen van een broertje of zusje. Moet het oudere kind van kamer veranderen om plaats te maken voor een babykamer? Doe dit dan ruim voordat de baby er is en vertel je oudste dat het tijd is voor een grote jongens/ meidenkamer. Dat maakt minder jaloers dan wanneer je zegt: de baby krijgt jouw kamer. Als de baby er eenmaal is, zal veel aandacht naar je kleinste gaan. Logisch. Maar vergeet niet het oudere kind ook aandacht te geven. Hierbij helpt je kraamverzorgende van Naviva graag.
De rol van je kraamverzorgende
Van je kraamverzorgende mag je steun en advies verwachten hoe je in deze bijzondere tijd omgaat met de oudere kinderen. Ze heeft natuurlijk aandacht voor broertjes en zusjes van de baby. Zowel in praktische zin als in het wennen aan de nieuwe situatie. Zo betrekt ze in overleg met jou de andere kinderen bij de dagelijkse zorg. Broer en zus worden uitgenodigd bij het omkleden, verschonen en wassen. Ze worden daarvoor aan het eind van de week natuurlijk beloond. Iets oudere kinderen kunnen Dunstan Babytaal leren en meehelpen de verschillende geluiden te herkennen. En als mama ’s middags uitrust, maakt je kraamverzorgende het extra gezellig voor de broertjes en zusjes van de baby. Ze kan zelfs voorlezen uit ons eigen Naviva voorleesboekje Baby uit de buik. Hierin wordt in speelse rijmvorm uitgelegd hoe een kraamweek eruit ziet. Een feest der herkenning voor kinderen. Terugkerende cliënten (met een ouder kindje) ontvangen dit boekje van hun kraamverzorgende.
Tips om de oudste te laten wennen aan de baby
Over het algemeen zijn de andere kinderen in je gezin na enkele maanden tot een half jaar gewend aan de nieuwe situatie. Hierbij onze beste tips om het wennen makkelijker te maken:
- Hou vast aan de vertrouwde gewoontes en gebruiken van het oudere kind
- Breng de baby af en toe naar de oppas, zodat je weer ‘ouderwets’ iets gezelligs samen met het oudere kind kunt ondernemen
- Laat het oudere kind extra vaak weten hoe fijn je het vindt dat hij er is
- Vertel het oudere kind niet continu dat hij nu de ‘oudste’ en ‘grootste’ is: hij is ook nog jong en vindt het soms fijn om even lekker vertroeteld te worden
- Vraag het consultatiebureau om advies als je het idee hebt dat het oudere kind blijft worstelen met de komst van de baby.