Ziekenhuis

Bij een normaal verlopen zwangerschap, mag je kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak wordt een poliklinische bevalling of verplaatste thuisbevalling genoemd. De bevalling wordt in dat geval begeleid door je eigen verloskundige, die daarbij wordt ondersteund door onze kraamverzorgende.

Poliklinische bevalling

Een poliklinische bevalling begint thuis. Zodra je weeën krijgt, komt je verloskundige bij je langs. Als je ongeveer vijf centimeter ontsluiting hebt, ga je naar het ziekenhuis. De geboorte vindt plaats in de speciale verloskamer. Steeds meer vrouwen kiezen voor een poliklinische bevalling. Als het niet goed gaat met jou of je kindje kan er namelijk direct extra hulp worden ingeschakeld. Dit werkt wellicht ook voor jou geruststellend. Voel je je beter op je gemak in je eigen, vertrouwde omgeving, dan kies je misschien voor een thuisbevalling.

Beval je poliklinisch in het ziekenhuis? Dan assisteert een gespecialiseerde kraamverzorgende van Naviva je verloskundige. Ze staat jou en de verloskundige met raad en daad bij. We werken buurtgericht en dat biedt vele voordelen. Zo is onze kraamverzorgende snel ter plekke. Ze kent jouw verloskundige goed en is op de hoogte van alle procedures in jouw ziekenhuis. Onze kraamverzorgenden worden zeer regelmatig bijgeschoold en getraind, zodat ze jouw bevalling zo optimaal mogelijk kan assisteren.

Medische omstandigheden

Het kan ook zijn dat je in het ziekenhuis bevalt vanwege een medische reden. We noemen dit ook wel de klinische bevalling. Een gynaecoloog is dan verantwoordelijk en leidt de bevalling. Een kraamverzorgende van Naviva assisteert in dat geval niet. Er zijn verschillende redenen waarom je kiest of moet kiezen voor een klinische bevalling, zoals:

  • Je baby ligt niet in de ideale achterhoofdsligging, maar in een ligging (bijvoorbeeld een stuitligging) waarbij de kans op complicaties groter is
  • Je baby wordt te vroeg (voor 37 weken) geboren, waardoor extra medische zorg nodig is
  • Je baby komt met een keizersnede ter wereld
  • Je gaat bevallen van een meerling
  • Een eerdere bevalling is moeizaam verlopen, waardoor je extra risico’s loopt
  • Je eigen medische geschiedenis

Ziekenhuistas

Een geboorte laat zich niet plannen. Als je plotseling naar het ziekenhuis moet, is het prettig dat je een vluchtkoffer klaar hebt staan met alle belangrijke spullen. Voor jezelf, voor de baby en ook voor je partner. Naviva Kraamzorg heeft daarom een handige checklist gemaakt. Met deze lijst krijg je een goed idee wat je zoal mee moet nemen naar het ziekenhuis. We adviseren je de ziekenhuistas vanaf 34 weken klaar te hebben staan.

Vervoer

Denk eraan dat je ook het vervoer naar het ziekenhuis geregeld hebt. Zorg voor een auto (met genoeg brandstof), kleingeld voor parkeerautomaten en iemand die je kan brengen. Als je geen auto hebt of kunt regelen, hang dan het nummer van een betrouwbaar taxibedrijf op je koelkast.

Kosten

Als er een medische noodzaak is voor een ziekenhuisbevalling, worden alle kosten vergoed door je basisverzekering. Er geldt in dat geval geen eigen risico. Bij een poliklinische of verplaatste thuisbevalling betaal je wel een eigen bijdrage voor het gebruik van de verloskamer. Ben je aanvullend verzekerd? Dan worden deze kosten geheel of gedeeltelijk vergoed. Lees daarvoor de polisvoorwaarden van je verzekering goed door.