Baringspijn

De pijn tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door weeën en deze komen in golven. Naarmate de bevalling vordert, worden de weeën krachtiger en pijnlijker. Het verschilt per vrouw waar zij pijn heeft (buik, rug, benen) en de mate van baringspijn is voor elke vrouw anders. Tijdens de bevalling maakt je lichaam zelf pijnstillers aan in de vorm van het hormoon endorfine.

Voorbereiding op pijn tijdens de bevalling

Je kunt je tijdens je zwangerschap voorbereiden op je bevalling. Er zijn veel zwangerschaps- en yogacursussen waar je ademhalingstechnieken en baringshoudingen leert. Door veel te oefenen, bereid je je lichaam voor op wat komen gaat.Je verloskundige vertelt je ook veel over de bevalling en wat je kunt verwachten. Misschien vind je het prettig om alvast een keer de verloskamer in het ziekenhuis te bezoeken? Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Bevalhoudingen

Pijn geeft meestal aan dat de bevalling begonnen is. Als de weeën heviger en pijnlijker worden, kun je verschillende houdingen uitproberen. Het aannemen van verschillende houdingen tijdens de bevalling heeft veel voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld minder pijn en vaak duurt de bevalling korter Je verloskundige vertelt je er graag meer over.

Pijnbestrijding

Bij een thuisbevalling krijg je geen medische pijnbestrijding. Wel kun je kiezen voor bijvoorbeeld waterinjecties, acupunctuur of de geboorte-Tens, een apparaatje dat lichte stroomschokjes geeft. In het geval van een bevalling in het ziekenhuis wordt wel medische pijnbestrijding ingezet, maar alleen als jij dat wilt. In Nederland worden de ruggenprik, injectie met pethidine en het pompje met remifentanil. Je verloskundige of het ziekenhuis vertelt je over de verschillende voor- en nadelen.

Verloskundige

Je verloskundige bereidt je zo goed mogelijk voor op je bevalling. Je kunt terecht met al je vragen, zorgen en wensen. Het wordt steeds gebruikelijker dit vast te leggen in een geboorteplan. Tijdens je zwangerschap bespreekt je verloskundige jouw verwachtingen over de bevalling. De verloskundige loodst je veilig door je bevalling en regelt pijnbestrijding als jij dat wilt. Daarbij wordt hij of zij geassisteerd door je Naviva kraamverzorgende, die daarvoor speciaal opgeleid en getraind is.