Het baren van de baby en placenta veroorzaakt een stijging van de melkproductie. De hormonale veranderingen die hierop volgen vinden plaats ongeacht of je borstvoeding geeft of niet. Je kunt ook last van stuwing krijgen als je plotseling ophoudt met borstvoeding geven, bijvoorbeeld omdat je baby langer slaapt, aan vaste voeding begint, ziek is of bijvoorbeeld naar de kinderopvang gaat. Na de vierde dag neemt de stuwingspijn gelukkig vaak af. Wij geven je graag tips om stuwingspijn te verzachten en je borsten te verzorgen.

Tips om pijn bij stuwing te verzachten

  • De beste remedie is een hongerige baby. Je kindje voeden op verzoek voorkomt ernstige stuwing, stimuleert de melkproductie en verlicht ongemak van volle borsten;
  • Verminder de spanning in je borsten door iets melk (met je hand) af te kolven;
  • Draag een goed passende, niet knellende BH ter ondersteuning;
  • Koel je borsten na het voeden met een koelpack, maar zorg dat je borsten voor de volgende voeding weer goed op temperatuur zijn (eventueel door een natte, warme doek op je borsten te plaatsen);
  • Een warme douche ontspant en helpt om melk wat af te laten lopen. Let op dat je de douchestraal niet direct op je borsten richt, want dit stimuleert juist de productie en dat zorgt weer voor stuwing;
  • Hapt je baby minder goed aan omdat je borsten zo vol zijn? Laat dan eerst wat melk weg stromen voor je je baby aan de borst legt;
  • Gebruik bij het douchen alleen water om je borsten mee te wassen;
  • Laat druppeltjes melk na het voeden opdrogen, want die vormen een beschermend laagje.

Stuwing begint meestal rond de derde dag na de bevalling. Het gaat vanzelf over, maar duurt wel even. Probeer altijd om rustig en geduldig te zijn. Je lichaam is zich nog aan het aanpassen aan het produceren van melk en het voeden van je baby. De stuwing zou met deze tips snel moeten verdwijnen. Je kraamverzorgende kan je ook van tips voorzien. Vraag haar er gerust naar.

Lees ook dit artikel vol met handige lifehacks voor borstvoeding. 

Koelen van je borsten tijdens stuwing

Als je erg last hebt van de stuwing, kun je je borsten koelen. Zo vernauw je de bloedvaten in je borsten waardoor de melkproductie (tijdelijk) terugloopt. Omdat je niet wilt dat de productie blijft afnemen, koel je alleen vlak na de voeding. Voor de volgende voeding moeten je borsten juist weer goed op temperatuur zijn. Manieren om te koelen zijn:

  • Zakjes met appelstroop: doe zo’n 1,5 eetlepel appelstroop in een boterhamzakje. Knoop het zakje dicht en stop het in de vriezer. Eenmaal bevroren is het perfect om te koelen. De appelstroop is bevroren, maar blijft kneedbaar waardoor je het makkelijk tegen je borsten vormt. Wel even een hydrofiele washand omheen doen, anders is het te koud. De zakjes appelstroop kun je na gebruik gewoon opnieuw invriezen en hergebruiken. Heb je geen appelstroop? Dan kun je ook een nat kraamverband door midden knippen, in een boterhamzakje stoppen en invriezen.
  • Met magere kwark: bij heftige stuwing kun je je je borsten (exclusief de tepel) insmeren met een laag (biologische) magere kwark. Laat dit 10 tot 15 minuten intrekken en haal het er dan voorzichtig af met een natte doek. Deze methode niet gebruiken als je een allergie hebt voor zuivel.
  • Met een koelpack, maar zorg dat je borsten voor de volgende voeding weer goed op temperatuur zijn.

Geen borstvoeding, wel stuwing?

Stuwing krijg je ook wanneer je geen borstvoeding geeft. Het heeft te maken met de hormonen in je lichaam.  Wanneer jij je kindje geen borstvoeding wil, of kan geven, stimuleer de melkproductie dan niet. Trek een strakke bh aan en richt de douchestraal niet op je borsten, dit zorgt ervoor dat je lichaam geen prikkeling krijgt om opnieuw moedermelk aan te maken. De stuwing zal ook dan vanzelf na enkele dagen afnemen.