Welke maat tepelhoedje heb ik nodig?
Er zijn verschillende maten tepelhoedjes. Bij het kiezen van de maat let je op de grootte van de tepel en de grootte van de babymond. De kraamverzorgende of een lactatiekundige kan je hierbij adviseren.
Om de grootte van de tepel te bepalen meet je de doorsnede (diameter) van de tepel, op de plek waar de tepel overgaat in het tepelhof Het tepelhof zelf reken je niet mee. Bij het getal tel je 2 mm tot 3 mm bij op. Bekijk nu in onderstaande tabel welke maat je nodig hebt.
Diameter | Maat |
16 mm | Small |
20mm | Medium |
24mm | Large |
Waar koop je een tepelhoedje?
Er zijn verschillende merken tepelhoedjes te koop bij lactatiekundigen en bij de Prénatal, Babypark en Bol.com. Denk aan merken zoals Medela, Dr. Browns en Ardo (zie onder).
Naast tepelhoedjes van dun en zacht materiaal zijn er ook puur zilveren kapjes te koop.
Hoe gebruik je een tepelbeschermer?
- Was je handen voor gebruik. Zo verwijder je eventuele bacteriën die je baby binnen kan krijgen
- Maak het tepelhoedje een beetje nat. Dit kan met warm water of een beetje melk. Hierdoor hecht hij beter aan je huid. Vooraf kun je de tepel/borst masseren
- Klap de randen naar buiten om. Je keert het tepelhoedje dus binnenstebuiten
- Zet het hoedje midden op je tepel. Druk het hoedje voorzichtig aan. De eventuele uitsparing komt op de plek waar het neusje van je baby tegen je aan rust
- Klap de randen naar beneden. Als het goed is, komt je tepel ver het hoedje in. Hij zou de kegelvorm bijna volledig moeten vullen
- Leg je baby aan. Let erop dat hij je hele tepel en een deel van de tepelhof in zijn mond neemt, en niet alleen het puntje van het tepelhoedje
Schoonmaken van de tepelhoed
Gebruik je je tepelhoedje voor de eerste keer? Kook deze dan uit. Hierna kun je het tepelhoedje na elke voeding schoonmaken onder de warme kraan met een beetje afwasmiddel. Dan was je de borstvoeding eraf en is het tepelhoedje schoon voor de volgende voeding.
Nadelen
Een risico van langdurig gebruik van de tepelhoed is dat de borstvoeding niet goed op gang komt of terugloopt. Dit komt omdat de baby de borst niet helemaal kan leegdrinken. Bespreek met je kraamverzorgende, verloskundige en/of het consultatiebureau als je het gebruik van een tepelhoedje overweegt.
Wanneer bellen?
Overweeg je een tepelhoedje te gebruiken? Bespreek dit dan met de kraamverzorgende, verloskundige of het consultatiebureau. Zo krijg je goede uitleg over het juiste gebruik van een tepelhoedje. Neem contact op met een lactatiekundige als het onderliggende probleem niet wordt opgelost. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van het probleem. Onthoud dat het gebruik van een tepelhoedje altijd van tijdelijke aard is.
Meer informatie over het geven van borstvoeding vind je hier >>
€10,- korting op Naviva PlusPakketten Borstvoeding
Als cliënt van Naviva vind je in de ‘Nieuw Leven’ App een unieke kortingscode. Met deze code ontvang je €10,- korting op een EHBB pakket en op het Op Pad PlusPakket Borstvoeding. In het Naviva Eerste Hulp Bij Borstvoeding PlusPakket zit alles om jouw borstvoedingsperiode een goede start te geven. In het Naviva Op Pad PlusPakket Borstvoeding zit alles wat je onderweg nodig mocht hebben en met het pakketvoordeel ben je ook nog eens euro’s goedkoper uit.
15% korting op een How About Mom borstvoedingscursus
Borstvoeding geven is een natuurlijk proces. Maar dat het natuurlijk is, betekent niet dat het ook altijd gemakkelijk gaat. Daarom ontwikkelde How About Mom een online borstvoedingscursus, om jou en je baby te beste start te geven bij het borstvoeden. Naviva cliënten ontvangen via de Nieuw Leven App een korting van 15%.