Waarom kolven?
Veel vrouwen kolven omdat ze werken (of een avondje eropuit gaan) en het geven van borstvoeding met elkaar willen combineren. Vooraf kolf je een voorraad melk en tijdens het werk kolf je op voedingstijden. Zo krijgt je baby toch jouw eigen voeding. Kolven kan ook nodig zijn om de borstvoeding op gang te helpen. Door regelmatig te kolven stimuleer je de aanmaak en het toeschieten van de melk. Ook kan het zijn dat kolven nodig is omdat de baby nog niet zelf goed genoeg kan drinken. Bijvoorbeeld omdat je een prematuur kindje hebt. Maar misschien heb jij wel een heel andere reden om te kolven. Er zijn namelijk redenen te over.
Kolven moet je leren
Kolven is niet moeilijk, maar je moet het wel even leren. En het is belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Je kunt kolven met de hand of kolven met een handkolf. En je kunt elektrisch kolven, eenzijdig of tweezijdig. Zorg in elk geval voor een rustige, ongestoorde plek om te kolven. Zorg dat je het warm genoeg hebt. Probeer te ontspannen en zorg voor wat te eten en te drinken binnen handbereik.
Elektrisch kolven
- Ga comfortabel zitten maar zorg dat de melk in de flesjes kan lopen
- Hou je borst in je hand aan de onderkant en tegelijkertijd hou je het borstschild vast
- Druk het borstschild van de kolf zachtjes tegen je huid zodat er een vacuüm ontstaat
- Je tepel zit middenin de schacht / het tuitje van het borstschild. Zorg dat er geen ruimte over is, maar het ook niet schuurt
- Zet de kolf aan en kies voor een programma dat de toeschietreflex opwekt (meestal begint je kolf hier automatisch mee)
- Bepaal de/ het door jou gewenste snelheid/ vacuüm
- Zodra de melk goed druppelt, kun je de snelheid omhoog doen. Maar het mag geen pijn doen
- Blijf licht voorover zitten, anders stroomt de melk terug
- Kolf niet te hard. Alleen je tepel moet in de tunnel worden gezogen
- Komen er enkel nog druppels? En heb je voldoende voor je baby? Dan ben je klaar
- Heb je nog niet voldoende melk gekolfd? Zet de kolf dan opnieuw op de stimulatiefase om een nieuw toeschietreflex op te wekken
- Kolf verder tot de gewenste hoeveelheid melk is bereikt
- Klaar? Dan kun je de andere borst kolven.
Kolven met de hand
- Plaats je duim boven, en de wijsvinger onder je tepel, ongeveer twee tot drie cm van je tepel af. Zorg er voor dat je hand een ‘C’ vormt om je borst. Probeer een houding te vinden die prettig voelt. Knijp niet in je borst, dat kneust borstweefsel.
- Beweeg je vingers richting je borstkas. Voorkom het spreiden van de vingers. Bij grotere borsten eerst je borst optillen en pas daarna richting je borstkas drukken.
- Strijk duim en vingers tegelijkertijd naar voren. Deze strijkende beweging zorgt ervoor dat je borst geleegd wordt zonder het tere weefsel te beschadigen. Herhaal deze beweging ritmisch om de borst volledig te legen. Verplaats duim en vingers om de borst volledig te legen, zowel bij de linker- als de rechter borst door zowel de linker- als de rechter hand.
Op Pad PlusPakket Borstvoeding
Als cliënt van Naviva vind je in de ‘Nieuw Leven’ App een unieke kortingscode. Met deze code ontvang je €10,- korting op een Naviva Op Pad PlusPakket Borstvoeding. In het Naviva Op Pad PlusPakket Borstvoeding zit alles wat je onderweg nodig mocht hebben en met het pakketvoordeel ben je ook nog eens euro’s goedkoper uit.
15% korting op een How About Mom borstvoedingscursus
Borstvoeding geven is een natuurlijk proces. Maar dat het natuurlijk is, betekent niet dat het ook altijd gemakkelijk gaat. Daarom ontwikkelde How About Mom een online borstvoedingscursus, om jou en je baby te beste start te geven bij het borstvoeden. Naviva cliënten ontvangen via de Nieuw Leven App een korting van 15%.
Hoe vaak kolven?
Hoe vaak je op een dag kolft, hangt ervan af hoe vaak je baby nog bij je drinkt. Je kolft net zo vaak als dat je kindje bij je zou drinken wanneer jullie bij elkaar zouden zijn. Zo hou je je productie op peil.
Afgekolfde melk bewaren
Bewaar moedermelk in schone afsluitbare bakjes of flesjes van glas of hard plastic. BPA vrij. Noteer de datum waarop de melk is afgekolfd.
- Vers gekolfde moedermelk is 6 – 10 uur houdbaar buiten de koelkast.
- In de koelkast blijft het 3 dagen goed. Bewaar de melk achterin de koelkast, daar blijft de melk het best gekoeld.
- In de vriezer (op -18) blijft de melk 6 maanden goed. In het vriesvak in je koelkast blijft het 2 weken goed. Vries de melk wel vers in.
Aanschaf kolf
Verdiep je van tevoren goed in de aanschaf van een kolf. Hoe vaak denk je hem te gebruiken? Wil je elektrisch of handmatig kolven? Wil je een enkele of dubbele kolf? Schaf een kolf niet al tijdens je zwangerschap aan. Je borsten kunnen immers nog veranderen van grootte en het borstschild moet passend zijn bij de maat van jouw borsten/ tepelhof.
In dit artikel ontdek je de favoriete kolven van onze volgers. Onze volgers raden de kolven van Medela aan omdat ze erg fijn zijn in gebruik, het merk goede kwaliteit levert en de kolf via een app te bedienen is. De Medela Swing Flex enkele- en dubbele elektrische borstkolf is o.a. te koop bij Prénatal.
Andere borstkolven vind je onder andere bij de Prenatal of Babypark.