Zomertijd en borstvoeding

Tips voor borstvoeding met een uurtje tijdverschil

Geef je borstvoeding en vraag je jezelf af hoe je dit gaat doen nu de klok een uurtje vooruit gaat? De ervaring leert dat de overgang naar zomertijd abrupter gaat maar veelal minder problemen geeft dan de overgang naar wintertijd.

Ons advies komt eigenlijk op het volgende neer:

  • Je hoeft niets te doen en volgt gewoon je kind. Deze past zich vanzelf aan, aan de nieuwe tijd.
  • Je kunt een beetje gaan schuiven als je merkt dat je kind niet lekker in de nieuwe tijd meedraait

Voeden op verzoek (borstvoeding zomertijd)

Je kunt je baby gewoon op verzoek blijven voeden. Afhankelijk van je baby zal je merken dat je baby zelf zijn voedingstijden in de loop van een aantal dagen opschuift. Het kan ook zijn dat je baby zijn ‘oude tijden’ om zich te melden voor een voeding handhaaft. Daarbij kan het nog zo zijn dat een verandering van de klok met een van de talloze sprongetjes en veranderingen in de behoeftes van de baby samenvalt. Dan kan het ‘ritme’ van de baby er zo maar ineens heel anders uit zien.

Opschuiven
Een moeder kan alles volgens de ‘oude tijd’ blijven doen maar ze kan ook voedingstijden opschuiven. Bij sommige baby’s kan dit zonder problemen in één keer. Bij andere baby’s is het beter om de voedingstijden in de loop van twee of drie dagen steeds vijftien tot twintig minuten op te schuiven. Het kan zijn dat een baby dan tussendoor om een extra voeding zal vragen. Het rekken van de tijden tussen de voedingen of het uitstellen van voedingen tot de nieuwe ‘juiste’ tijd is gevonden, kan maken dat het voor de baby moeilijker kan zijn om voldoende melk binnen te krijgen en voor een moeder om haar productie op peil te houden. Wanneer een moeder hierin haar baby volgt, dan zie je dat meestal na een dag of drie de ‘nieuwe’ tijd ingepast is.

Bronvermelding: Kenniscentrum Borstvoeding