Wanneer slaapt een baby door?

Wanneer slaapt een baby door? Het is een van de grootste uitdagingen voor veel nieuwe ouders: slapeloze nachten. Je pasgeboren kindje weet nog niet wat dag of nacht is. Kijk jij reikhalzend uit naar het moment dat je baby doorslaapt? Samen met 24Baby.nl beantwoorden wij de vraag: wanneer slaapt een baby door?

Wat betekent doorslapen?

Doorslapen betekent iets anders voor baby’s dan voor jou. Doorgaans bedoelen ouders hiermee dat hun kind slaapt vanaf de laatste avondvoeding tot de eerste ochtendvoeding. Dit komt neer op ongeveer 5 tot 6 uur achter elkaar slapen. Dit is dus nog iets korter dan een nacht doorslapen voor volwassenen, die ongeveer 8 uur slaap nodig hebben.

Wanneer slaapt een baby door

Wanneer slaapt een baby door? Je pasgeboren baby heeft elke 3 tot 4 uur een voeding nodig. Langer dan dat zal hij meestal dus niet slapen. Voor pasgeboren baby’s is dat bovendien ook niet wenselijk, aangezien ze hun voeding nodig hebben. Vanaf 6 weken oud zal je merken dat je kindje steeds iets langer slaapt ’s nachts. Daarna volgt je kleine ongeveer deze tijdlijn:

Leeftijd Aantal uren slaap achtereen
4-5 maanden 5-6 uur
6 maanden 8 uur
9 maanden 12 uur

Tips om je baby te helpen met doorslapen

Het is niet erg als je kindje ’s nachts niet doorslaapt. Wel kan je proberen een zo prettig mogelijke slaapomgeving te creëren. Hierdoor slaapt je baby rustiger en waarschijnlijk ook langer. De onderstaande tips kunnen helpen:

  • Een vast bedtijdritueel, zodat je kindje herkent dat het tijd is om te slapen.
  • Niet te veel prikkels voor het slapengaan. Bouw de avond rustig af. Bijvoorbeeld met een badje of een massage.
  • Een rustige babykamer (zachte kleuren en zacht licht).
  • Leg je baby in bed voor hij oververmoeid raakt. Je kraamverzorgende laat je in de kraamweek zien waaraan je slaapsignalen herkent.
  • Laat je baby niet onnodig lang huilen. Zo voorkom je dat hij overstuur raakt en wordt hij weer snel kalm om daarna (hopelijk) weer in slaap te vallen. Met Dunstan Babytaal leer je de verschillende soorten huiltjes herkennen zodat je beter kunt reageren op de behoefte van je kind.
  • Zorg voor onderscheid tussen dag en nacht, door de gordijnen overdag open te laten.
  • Gebruik een slaapzak, zodat je kindje het niet koud krijgt.
nachtbrekertjes

Vijf keer per nacht gewekt worden door je zoontje van een paar maanden. Je niet meer kunnen herinneren wanneer je dochter van vier voor het laatst een nacht heeft doorgeslapen. Voor veel ouders is dit heel herkenbaar. Door het lezen van dit boek voel je je niet meer zo alleen. Nachtbrekertjes van Ruttien Schregardus koop je bij Bruna voor €16,95

Slaapgebrek?

Gebroken nachten kunnen zwaar zijn voor jou als ouder. Probeer daarom om goed voor jezelf te zorgen. Wissel als het kan de ‘nachtdienst’ af met je partner. Zo kan je af en toe toch een nacht doorslapen. Kijk of je overdag wat extra rustmomenten kan nemen.

Het belangrijkste is om niet te streng voor jezelf te zijn. Slaapgebrek zorgt er nu eenmaal voor dat je iets minder goed functioneert dan normaal. Pas je levensstijl hier op aan en vraag om hulp als je dat nodig hebt. Vrijwel iedere ouder heeft dit meegemaakt, dus schaam je niet. Deze fase gaat uiteindelijk echt voorbij.

Niet iedere baby is hetzelfde

De informatie in dit artikel beschrijft de gemiddelde ontwikkeling van het slaapritme van een baby. Maar: ieder kind is uniek. Maak je dus geen zorgen als je kindje eerder of later begint met doorslapen. Het komt vanzelf. Maak je je zorgen over het slaapgedrag van je kind? Neem dan contact op met je consultatiebureau.