Vaccinaties

Je bezoekt de eerste 4 jaar regelmatig het consultatiebureau met je kindje. De jeugdarts en verpleegkundigen bekijken of je kindje zich gezond ontwikkeld. Tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau worden ook de inentingen tegen schadelijke en besmettelijke ziektes gegeven. Op deze pagina lees je er meer over.

Waarom vaccineren?

Als je je kindje laat vaccineren of inenten, is hij beschermd tegen een aantal gevaarlijke ziekten. Je gevaccineerde kindje kan ook andere kinderen niet meer besmetten. Om ziektes zo veel mogelijk uit de wereld te helpen, is het belangrijk dat minstens 95% van de kinderen gevaccineerd is. Zo helpt iedereen mee om elkaar te beschermen tegen ziektes. In 1952 is het Rijksvaccinatieprogramma gestart.

Welke vaccinaties krijgt mijn kind?

Je kind krijgt alle vaccinaties op het consultatiebureau tot hij 4 jaar is. In totaal krijgt je kindje daar 10 inentingen verdeeld over 6 bezoeken. Bij sommige bezoeken krijgt je kindje twee prikken. Deze beschermen tegen: difterie, kinkhoest, tetanus, polio (dktp), bof, mazelen, rode hond (bmr) hib-ziekte, hepatitis b, pneumokokken en meningokokken ACWY. Voor een volledig overzicht van het Rijksvaccinatieschema kijk je hier. De vaccinaties op latere leeftijd wordt gegeven door de GGD of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, dat verschilt per regio.

Hoe werkt een vaccin?

Een vaccin bevat een milde variant van een ziekteverwekker. Je wordt van een vaccin niet echt ziek. Wel leert je lichaam afweercellen aan te maken tegen deze ziekteverwekker. Kom je daarna in contact met virus of bacterie, dan schiet je afweersysteem gelijk in actie. Met een vaccin train je als het ware je afweersysteem. Zo ben je op natuurlijke wijze beschermd tegen gevaarlijke ziektes.

Kun je ziek worden van een inenting?

Bijwerkingen van vaccins ontstaan meestal door een reactie van het lichaam op het vaccin. Veel voorkomende klachten zijn: hangerigheid, lichte koorts en een rode zwelling op de plek van de prik. Na enkele dagen verdwijnen de klachten vanzelf. Houden de klachten langer aan of zijn deze heftig? Neem dan contact op met je huisarts.

Mag je een inenting weigeren?

Ja, je mag een inenting weigeren. Maar verstandig is dat niet. Helaas gaan er veel onzinverhalen rond over vaccineren. Zo zou het autisme kunnen veroorzaken. Of de gevaren van de ziektes waartegen je kind wordt ingeënt, worden onderschat. Sommige ouders besluiten om op basis hiervan niet te vaccineren. Met als gevolg de landelijke vaccinatiegraad onder het veilige niveau van 95% komt te liggen. Laat je daarom goed voorlichten op het consultatiebureau of bij je huisarts als je twijfelt. Meer informatie vind je hier.