De eerste tand
De aanzetten voor de tanden en kiezen zijn al zichtbaar op je 20-wekenecho. Na de geboorte zitten ze nog onder het tandvlees. Gemiddeld komt het eerste tandje door als je kindje zo’n 5 tot 9 maanden oud is. Is je kindje meer dan anders aan het kwijlen? Wil het overal op bijten? Heeft het rode wangen? Grote kans dat de eerste tandjes eraan komen! De twee voortanden in de onderkaak komen vaak als eerst door. Hierna volgen de naastgelegen melktanden, de voorste kiezen, hoektanden en de achterste kiezen. De volgorde en de leeftijd waarop tanden en kiezen doorkomen, verschilt van kind tot kind.
Het gebit
Een volgroeid melkgebit telt 8 snijtanden, 8 kiezen en 4 hoektanden: 20 kiezen en tanden in totaal. Rond de derde verjaardag is het melkgebit bij de meeste kinderen compleet. Een paar jaar later beginnen kinderen met het wisselen van het melkgebit voor het volwassen gebit. Dat telt, inclusief de verstandskiezen, uiteindelijk 32 tanden en kiezen.
Ongemak verminderen
Een doorkomend tandje, vooral die eerste tandjes, kunnen voor flink wat ongemak zorgen. Het tandvlees staat onder druk en zwelt op. Dat kan pijn doen of jeuken. Je kindje is daarom vaak wat huileriger. Soms slaapt hij slechter en heeft hij minder eetlust. Ook kwijlt je kindje waarschijnlijk meer. Je kunt wat van dit ongemak wegnemen door:
- Tandvlees te masseren op de plek waar het tandje doorkomt
- Je kindje een bijtring te geven. Als je deze van tevoren even in de koelkast legt, is hij lekker koud en dat verlicht de pijn
- Een (homeopatisch) middel te geven tegen de pijn. Vraag je drogist of apotheker om advies.
Sommige bijtringen zijn leverbaar in meerdere varianten voor de verschillende stadia in het doorkomen van de tandjes, zo ook deze van Sophie de giraf.
Borstvoeding en tandjes
Het krijgen van tandjes is geen teken om te stoppen met het geven van borstvoeding. Sommige moeders vinden het een griezelig idee, want wat als je baby je bijt onder het voeden? Zolang een kindje goed aan de borst ligt, doet het voeden geen pijn. Een actief drinkende baby kan niet bijten. Wel kunnen de bovenste tandjes een afdruk achterlaten op je borst. En soms komt het voor dat een kindje voor of tijdens het drinken in je borst of tepel bijt. Dat is een scherpe pijn, waar je best heftig op kunt reageren. Jouw schrikreactie zorgt er in de meeste gevallen voor dat je kindje dat niet weer doet. La Leche League schreef een goed artikel over tandjes, bijten en borstvoeding:
Verzorging
Het is erg belangrijk dat je het gebit van je kindje goed verzorgd. Het glazuur dat de tanden beschermd tegen gaatjes is nog kwetsbaar. Zodra het eerste tandje is doorgebroken, kun je beginnen met tandenpoetsen. Je gebruikt daarvoor speciale tandpasta met fluoride voor peuters en een baby- of peutertandenborstel. Tot de 2e verjaardag is 1 x per dag poetsen voldoende, daarna doe je dat tweemaal daags. Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar het is verstandig om je kindje mee te nemen naar de tandarts zodra het eerste tandje doorkomt. De tandarts kan dan eventuele afwijkingen al vroeg zien en hulp bieden. Ook ontvang je goede tips en adviezen voor een blijvend gezond gebit. Bovendien raakt je kindje gewend aan de praktijk, het liggen in de stoel en de mensen die er werken. Zo wordt een bezoekje al snel een stuk minder spannend.
De Jordan Step by Step tandenborstel 0-2 jaar is zo ontworpen dat het ook kan fungeren als bijtring.
Tips voor tandenpoetsen
- Poets in vaste volgorde de 3 B’s: binnenkant, buitenkant en bovenkant
- Je poetst met korte, horizontale en elkaar overlappende bewegingen (schrobmethode)
- Poets altijd de rand van het tandvlees mee
- Het glazuur van pas doorgebroken tanden is nog kwetsbaar, poets die dus ook altijd mee
- Maak je kindje spelenderwijs met tandenpoetsen vertrouwd: zing bijvoorbeeld een rijmpje of liedje en doe het op een vast moment
- Vanaf 2 jaar kun je je kindje zelf leren zijn tanden te poetsen. Poets als ouder wel na: het is voor jonge kinderen nog lastig om zelf alle plekjes goed te bereiken
- Voor meer informatie en tips kijk je op ivorenkruis.nl